De Thuiskok: Tomatenfestijn

Als ik ooit een bucketlist zou moeten opstellen, dan zou een bezoekje aan het La Tomatina-festival in Spanje er zeker opstaan. Wit T-shirt aan, snorkel op je neus en onderduiken in ’s werelds grootste voedselgevecht. In het kleine Spaanse plaatsje Bunol, vlakbij Valencia, wordt elk jaar op de laatste woensdag van augustus door zo’n 20.000 man meer dan 100.000 kilo rijpe tomaten naar elkaar gegooid.

Rijpe tomaten zijn natuurlijk veel lekkerder om op te eten, al kan ik me wel iets van het glorieuze gevoel voorstellen als een rijpe tomaat als een waterballon op iemands voorhoofd uit elkaar spat. Ik ben benieuwd wat Angelo Dorny, auteur van Pomodori, van het festival zou vinden. Hij zal in ieder geval weten welke soort tomaat er in Spanje wordt gebruikt; in zijn boek alleen al noemt hij er vijftig.

Er zijn nog honderden andere tomatenvariëteiten, zoals Dorny ze noemt, maar deze zijn geselecteerd omdat ze het goed doen in ons wisselvallige klimaat. Naast hoe ze smaken, krijg je ook te lezen hoe de auteur ze op het spoor kwam, wanneer je ze moet oogsten en waar je bij het kweken op moet letten. Als moestuinliefhebber kun je met dit boek aan de slag.

Dorny vult al die kennis - ruim 140 pagina’s - aan met dertig recepten. Daaruit blijkt zowel zijn Belgische afkomst als zijn achtergrond als tuinder; omdat hij geen chef-kok is, zijn de meeste gerechten simpel. Typisch Belgische gerechten als mosselen en confituur passeren de revue. Gelukkig zitten er ook leuke vondsten tussen: een tomatenkroket, -burger of tomatenguacamole zijn net even wat anders dan wat je normaal eet. Bovendien is het altijd leuk een recept in huis te hebben voor eigengemaakte ketchup of ovengedroogde tomaten – als variant op de zongedroogde.

Wat erg fijn is, is dat je niet eerst jaren op je knieën in de moestuin hoeft te zitten voordat je de recepten kunt maken. Dorny laat, in tegenstelling tot veel van zijn mede-auteurs, aan jou de keuze welke soorten ingrediënten, in dit geval tomaten, je gebruikt. Hij geeft alleen de benodigde hoeveelheid en het welgemeende advies dat als je ooit een zelfgekweekte tomaat eet, je aan een supermarktexemplaar nooit meer genoeg zult hebben.

Afijn, we gaan deze week niet met tomaten gooien, maar er lekker mee koken. Het is immers geen augustus.