CBS: ruim 40 procent baby’s heeft geen getrouwde ouders

Bij eerstgeboren kinderen was dat zelfs meer dan de helft: 52 procent. Dat meldt het CBS.

Baby’'s nemen in de Hortus botanicus Leiden plaats op de reuzenbladeren van de Victoria amazonica voor een foto. Foto Bas Czerwinski / ANP

Meer dan veertig procent van de baby’s werd de afgelopen twee jaar geboren buiten een huwelijk. Bij eerstgeboren kinderen was dat zelfs meer dan de helft: 52 procent. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

In totaal werd 44 procent van de baby’s in 2014 en 2015 buiten een echtelijke verbintenis geboren. In de statistieken van het CBS worden ook ouders met een geregistreerd partnerschap tot de gehuwden gerekend.

Erkenning

Bij de meeste gevallen erkende de vader het kind voor of kort na de geboorte. Slechts drie procent wacht langer dan een week na de bevalling met het erkennen van zijn zoon of dochter. Bij negen op de tien baby’s is bekend wie de (wettelijke) vader is.

Sinds het einde van de jaren negentig is het percentage baby’s dat buiten een huwelijk geboren wordt aan het stijgen. Hoewel die toename nog altijd doorzet, is die de afgelopen jaren wel afgezwakt.

Regionale verschillen

Regionaal zijn er grote verschillen. Zo ligt het hoogste aantal gemeenten waar het percentage geboortes met gehuwde ouders laag is in Groningen. Urk en Staphorst spannen de kroon wat betreft baby’s van getrouwde ouders. Daar komt meer dan 90 procent van de pasgeborenen ter wereld bij een gehuwd stel. Ook in andere gemeenten in de zogeheten “Bible Belt” ligt dat percentage relatief hoog.