Bestuur Amsterdamse kunstcentrum de Appel treedt af

Het aftreden van het bestuur, dat door het ontslaan van directeur Lorenzo Benedetti al langer onder vuur ligt, komt eerder dan verwacht.

Het bestuur van het Amsterdamse kunstcentrum de Appel treedt af. Dat is maandag bekendgemaakt. Het aftreden komt eerder dan verwacht. Door het negatieve advies van de Raad voor Cultuur op de aanvraag voor rijkssubsidie voor de komende vier jaar is er een nieuwe situatie ontstaan, stelt het bestuur van de beeldende kunstinstelling.

Het bestuur had zich voorgenomen pas op te stappen na een uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep dat directeur Lorenzo Benedetti had aangespannen tegen zijn ontslag. Het bestuur van de Appel was tot vertrek opgeroepen in twee open brieven die werden ondertekend door gerenommeerde Nederlandse kunstenaars.

“Een nieuw bestuur moet de tijd krijgen om een nieuwe aanvraag voor de rijkssubsidie te doen, en zou zo snel mogelijk een nieuwe directeur moeten kunnen benoemen”, zegt bestuurslid Hermine Voûte. Met de gemeente is het bestuur in overleg over de benoeming van een nieuwe voorzitter, die vervolgens zijn nieuwe bestuur kan formeren.
Voûte:

“Wij zullen ons niet bemoeien met wie de nieuwe voorzitter moet worden.”

Hoger beroep

Het bestuur zal demissionair het hoger beroep en een reactie op het advies van de Raad voor Cultuur afhandelen. Het hoger beroep dient op 24 juni voor het Amsterdamse Gerechtshof. Benedetti, die vorig jaar september uit zijn directeurschap werd gezet, verlangt dat hij zijn baan terugkrijgt. Een uitspraak wordt in augustus verwacht.

“Het zou mooi zijn als Benedetti in het belang van de Appel nu zijn hoger beroep intrekt en zich terugtrekt, maar echt hoop daarop hebben wij niet’”, zegt Voûte. Benedetti zegt zich met zijn advocaat nog te beraden wat hij zal doen.

    • Daan van Lent