Bekerwinst lijkt niet genoeg voor redding Van Gaal

Hoewel hij zaterdag de FA Cup won, zou Manchester United Louis van Gaal willen ontslaan. José Mourinho volgt hem op.

Louis van Gaal houdt de FA Cup omhoog. Zijn laatste kunstje? Foto John Sibley/Reuters

Louis van Gaal was zaterdag een trots man. Hij had zojuist de FA Cup gewonnen ten koste van Crystal Palace en vertelde journalisten op Wembley dat hij op de foto was gegaan met Sir Alex Ferguson. In het post-Ferguson-tijdperk is hij de eerste trainer die met Manchester United een prijs had gewonnen.

Daarna merkte de trainer al snel dat zijn toehoorders meer interesse hadden in zijn toekomst dan in de blinkende beker die hij de zaal had binnengedragen. „Ik ga niet discussiëren met mijn vrienden van de media, die mij zes maanden geleden al ontslagen hadden.” Dat mocht ook niet van zijn persvoorlichter. Zij stond alleen vragen toe over de finale (2-1 na verlenging).

Toch verdween dat resultaat naar de achtergrond in een weekeinde waarin almaar duidelijker werd dat Van Gaal deze week wordt afgezet als trainer van Manchester United. Nieuwskanalen als de BBC en The Sunday Times weten zeker dat zijn contract tot medio 2017 wordt ontbonden en dat Van Gaal deze week wordt opgevolgd door José Mourinho, die bedankte voor een baan bij Paris Saint-Germain om standby te staan wanneer bestuurders van United hun laatste beetje geduld zouden verliezen.

Mourinho wist het, journalisten wisten het, supporters, en hoogstwaarschijnlijk Van Gaal zelf ook: zijn prestaties stroken niet met het verwachtingspatroon bij Manchester United. Te mager, te bleu.

Wetende dat clublegende Sir Bobby Charlton stadion Old Trafford ooit omdoopte in het Theatre of Dreams omdat supporters er het voetbal van hun dromen zagen, is het niet vreemd dat de directie geen genoegen neemt met de vierde en vijfde plek die Van Gaal de afgelopen twee seizoenen behaalde.

Investering van 300 miljoen

In meer opzichten heeft de manager gefaald. Hij mocht sinds zijn aantreden in 2014 300 miljoen euro spenderen aan nieuwe spelers, maar kon daar alleen winst van de FA Cup tegenover stellen. In de Champions League werd zijn ploeg dit seizoen al in de groepsfase uitgeschakeld, in een poule met onder meer PSV, terwijl United daar als nummer vijf volgend seizoen niet eens aan meedoet. In plaats daarvan stroomt het de Europa League in: te min voor een instituut dat Van Gaal zelf de grootste club ter wereld heeft genoemd.

Dat United tot in Azië en Amerika roem vergaarde, kwam voort uit het swingend spel waarmee de club twintig landstitels en vier Europese toernooien won. Maar onder Van Gaal speelde United onherkenbaar. Defensief vooral, met dit jaar de meeste passes terug van alle clubs in de Premier League, weinig schoten op doel (vijf clubs hadden er minder) en minder goals dan fans gewend zijn. Eind januari waren er elf thuisduels voorbijgegaan waarin United niet in de eerste helft scoorde. Al met al een fatale mix van statistieken.