Bayer heeft 62 miljard dollar over voor Monsanto

Het farmaceutische bedrijf bood op 10 mei 122 dollar per aandeel, is nu bekendgemaakt.

Het Monsanto-logo op een scherm voor handelaren van de New York Stock Exchange. Foto Brendan McDermid / Reuters

Het Duitse farmacie- en chemiebedrijf Bayer heeft 62 miljard dollar (omgerekend 55 miljard euro) geboden op het Amerikaanse bedrijf Monsanto. Dat komt neer op 122 euro per aandeel; 37 procent meer dan de slotkoers, de dag voor het bod. Als de overnamepoging slaagt, ontstaat een van de grootste producenten van zaden- en landbouwchemicaliën ter wereld.

Bayer heeft details over het overnamevoorstel maandag bekendgemaakt naar aanleiding van “speculaties op de markt en vragen van belanghebbenden”. Dat Bayer een bod had uitgebracht was al bekend, maar de inhoud was nog geheim.

Monsanto werd groot met de productie van het landbouwgif Roundup. Zo’n twintig jaar geleden bracht het bedrijf genetisch gemodificeerde zaden op de markt die beter bestand waren tegen insecten en bestrijdingsmiddelen. Critici achten de producten van het bedrijf een bedreiging voor het milieu en de volksgezondheid. Geregeld gaan over de hele wereld duizenden tegenstanders van Monsanto de straat op.

Lees ook hoe Monsanto aan zijn slechte reputatie komt: Duivelse kolos of gewoon een zaadbedrijf?

Een overname zou Monsanto minder afhankelijk maken van de landbouw en Bayer een sterkere positie geven op de landbouwmarkt. Bayer hoopt te profiteren van een breder productaanbod en ontwikkelingen die de beide bedrijven nog in de pijplijn hebben, zegt topman Werner Baumann:

“We hebben al lange tijd bewondering voor het bedrijf Monsanto en delen hun visie op een geïntegreerd bedrijf dat volgens ons in staat is om een substantiële waarde te creëren voor de aandeelhouders van beide bedrijven.”

    • Bastiaan Nagtegaal