Bayer biedt 55 miljard voor overname van Monsanto

Het Duitse chemieconcern Bayer maakt details van bod op het Amerikaanse Monsanto bekend. Beleggers zien de deal niet zitten.

Aandeelhouders vrezen dat Bayer zich voor de overname van Monsanto zal overladen met schulden. Foto Michael Sohn / AP

Het Duitse chemieconcern Bayer heeft 62 miljard dollar (zo’n 55 miljard euro) over voor de Amerikaanse producent van landbouwchemicaliën en zaadveredelingstechnieken Monsanto. Dat maakte de nieuwe Bayer-topman Werner Baumann maandagochtend bekend. Vorige week had het Duitse bedrijf zijn interesse al bevestigd. Monsanto heeft nog niet gereageerd op het bod.

Het bedrag van 62 miljard dollar is meer dan eenderde hoger dan de beurswaarde van Monsanto op 9 mei, de dag voordat de interesse van Bayer uitlekte. Beleggers zijn niet blij met de plannen. De koers van Bayer is sinds het bekend worden van de ambitie om Monsanto over te nemen met zo’n 13 procent gedaald.

Enkele aandeelhouders van Bayer hebben hun zorgen uitgesproken over hoe het bedrijf de overname zal financieren. Zij zijn bang dat Bayer zich zal overladen met schulden, ook al is geld lenen door de zeer lage rente relatief goedkoop.

Ook zijn er twijfels of de overname de strategie van het bedrijf niet te veel uit balans zal brengen. Bayer richt zich vooral op life sciences (biomedische wetenschappen). De Duitse financiële krant Handelsblatt wijst daarnaast op het pr-risico: Monsanto is een favoriet doelwit van milieuactivisten, bijvoorbeeld van actiegroepen tegen genetische modificatie van landbouwgewassen.

Bayer, waar vorige maand de Nederlandse topman Marijn Dekkers vertrok, wil wereldwijd leider in landbouw worden en daarvoor is volgens het bedrijf de overname van Monsanto nodig. Bayer had vorig jaar een omzet van 46,3 miljard euro, Monsanto van 15 miljard dollar. Er is in de markt voor (landbouw-)chemicaliën een wereldwijde fusiegolf gaande. Concurrenten Dow Chemical en Dupont kondigden al fusieplannen aan, net als Syngenta en ChemChina. Deze bedrijven produceren net als Monsanto en Bayer middelen om de opbrengst van landbouwgrond te verhogen en gewassen te verbeteren.

Prooi in plaats van jager

Als de overname van Monsanto door Bayer doorgaat, is de Duitse concurrent BASF het grootste chemieconcern dat zelfstandig overblijft in de sector. Volgens bronnen van persbureau Bloomberg heeft Monsanto eerder zelf gesprekken gevoerd met BASF, omdat het liever met dat bedrijf zou samengaan dan met Bayer. Ook zou Monsanto eerder interesse hebben getoond om divisies van Bayer op het gebied van crop science, landbouwwetenschap, over te nemen.

Monsanto deed bovendien eerder een poging om Syngenta over te nemen. Het bood eind vorig jaar 47 miljard euro, maar dat bod werd afgewezen door het Zwitserse bedrijf. Nu lijkt Monsanto uiteindelijk dus prooi in plaats van jager geworden.