Bij dood Freddie Gray betrokken agent onschuldig

Grays dood leidde vorig jaar tot grootschalige protesten in de stad en was olie op het vuur van de Black Lives Matter-beweging.

Edward Nero komt aan bij de rechtbank. Foto Chip Somodevilla / AFP

Een agent die in de Amerikaanse stad Baltimore betrokken was bij de dood van Freddie Gray is onschuldig bevonden op alle aanklachten. Dat meldt persbureau AP. Grays dood leidde vorig jaar tot grootschalige protesten in de stad en was olie op het vuur van de Black Lives Matter-beweging. Tijdens rellen werd op honderden plaatsen in Baltimore brand gesticht. Veel relschoppers belandden in de cel en het stadsbestuur kondigde een avondklok af.

De agent die terechtstond, Edward Nero, werd onder meer beschuldigd van mishandeling, gevaarlijk gedrag en wangedrag tijdens diensttijd. Hij riskeerde een maximum celstraf van vijftien jaar.

Roekeloos gedrag

De 25-jarige Afro-Amerikaan overleed op 19 april 2015 in de cel nadat hij een week eerder tijdens zijn arrestatie in Baltimore zwaar gewond raakte. Volgens het onderzoek van de officier van justitie en de autopsie is Gray gestorven aan een gebroken nek, die hij opliep toen hij geboeid en zonder gordel in het busje werd rondgereden.

Volgens de verdediging was Nero niet direct betrokken bij de gewelddadige arrestatie van Gray. Hij zou hem alleen helpen opstaan en helpen instappen. Bovendien is het niet zijn verantwoordelijkheid om de gordel van Gray om te doen, volgens zijn advocaat. Volgens burgemeester Setphanie Rawlings-Blake is wel nog een intern onderzoek naar Nero gaande bij het departement.

Nero is een van de zes agenten (drie blank, drie zwart) die terechtstaan voor betrokkenheid bij de dood van Gray. Dat Nero nu onschuldig is verklaard is een zware klap voor de aanklagers die politie-agenten verantwoordelijk willen houden. In december eindigde een rechtszaak tegen de agent William Porter, toen de jury het niet eens werd over een veroordeling. Andere agenten staan deze zomer terecht.