brieven

Militaire ervaring?!

Netanyahu, premier van Israël, wil Lieberman als Defensieminister. Critici wijzen op zijn gebrekkige militaire ervaring, hij was niet verder gekomen dan korporaal. Pas op. De geschiedenis kent twee korporaals, Le Petit Caporal en Dieser Böhmischer Gefreiter. Beiden hebben het helaas later nog heel ver geschopt.

Vrouwenproza

Bij Brit wél populair

Connie Palmen is pas de tweede vrouw in 20 jaar die de Libris Literatuurprijs won, verzucht

Jannah Loontjens in De literatuur is achtergebleven in het masculiene tijdperk (19/5). Een blik op de lijst van de Britse Booker Prize geeft een geruststellender beeld: sinds 1969 waren 16 van de 49 winnaars (soms twee onderscheidingen p/j) vrouw. Te weten: Eleanor Catton, Hilary Mantel (2x), Anne Enright, Kiran Desai, Margaret Atwood, Arundhati Roy, Pat Barker, Antonia Susan Byatt, Keri Hulme, Anita Brookner, Penelope Fitzgerald, Iris Murdoch, Ruth Prawer Jhabvala, Nadine Gordimer en Bernice Rubens.

Saskia Reefman, Haarlem

Saltoschommelen

Zusje als proefkonijn

In de rubriek Alledaagse Wetenschap (7/5) rekent redacteur Karel Knip voor dat het onmogelijk is om zittend op een touwschommel helemaal rond, dus over de kop, te gaan. Dat is mij 45 jaar geleden echter wel gelukt, hoewel, zonder erop te zitten.

Ik tilde het zitje tot boven mijn hoofd op, de touwen strak, en gooide het dan met kracht naar beneden. Gooide ik niet hard genoeg, dan kwam het zitje boven tot stilstand. Het keerde dan niet netjes in een cirkel terug, zoals bij een schommel met stangen in plaats van touwen wel het geval is. Hieruit concludeerde ik dat het onverstandig zou zijn om het zelf zittend te proberen, zelfs niet met mijn kleine zusjes als proefkonijn.

Leendert Oudman