Verkiezingsuitslag Oostenrijk maandag pas bekend

Het is zo’n nek-aan-nekrace dat de stemmen die per post uitgebracht zijn de doorslag moeten geven.

Alexander Van der Bellen (r) eerder op zondag. Foto Joe Klamar / AFP

Maandag wordt pas bekend wie de nieuwe president van Oostenrijk wordt. Het is zo’n nek-aan-nekrace dat de stemmen die per post uitgebracht zijn de doorslag moeten geven, zo schrijft persbureau Reuters.

Na het tellen van de uitgebrachte stemmen blijkt dat Norbert Hofer en Alexander Van der Bellen ongeveer 50 procent van de stemmen hebben gehaald. Hofer, presidentskandidaat van de extreem-rechtse FPÖ, komt volgens het Oostenrijkse peilingenbureau SORA uit op 52,2 procent van de stemmen. Presidentskandidaat Alexander Van der Bellen van Groenen komt uit op 49,8 procent. Met een foutmarge van twee procent, valt nog niet te zeggen wie er gewonnen heeft.

In de eerste ronde van de Oostenrijkse presidentsverkiezingen in april, behaalde Hofer met 35 procent van de stemmen een ruime overwinning. Van der Bellen kon rekenen op 21 procent van de stemmen.

Lees ook onze analyse over de Oostenrijkse presidentsverkiezingen: Hete strijd door Europese crisis

Extreem-rechtse president

De president heeft in Oostenrijk vooral een ceremoniële functie. Maar door een extreem-rechtse president te kiezen lijken de Oostenrijkers toch een signaal af te geven aan het politieke establishment. Wel is er volgens de Oostenrijkse radiozender Ö1 Journale een duidelijk verschil te zien tussen het kiesgedrag van de mannen en dat van de vrouwen:

Twitter avatar oe1journale Ö1 Journale Genderkonflikt: Frauen für #VanDerBellen, Männer für #Hofer #bpw16 https://t.co/xw4dzNnkFn

Mocht Hofer verkozen worden tot president, dan zal niet iedereen in zijn partij daarom juichen. NRC-correspondent Caroline de Gruyter schreef eerder dat insiders beamen dat de FPÖ, ook ‘Freiheitlichen’ genoemd, beter formuleert waar ze tegen is dan waar ze vóór is:

“Voor een oppositiepartij is dat oké, niet voor een partij met bestuurlijke verantwoordelijkheid. Andere FPÖ’ers vrezen dat de partij, net als toen ze eerder in een coalitieregering zat (2000-2005), weinig ‘ministeriabele’ leden heeft. En tenslotte zijn er partijleden die een clash zien aankomen tussen partijleider Heinz-Christian Strache en Hofer, zodra die president is. En dat de partij dan splijt. Ook dat is eerder gebeurd.”

    • Maarten Back