Leider Talibaan gedood bij drone-aanval

Dat meldde het Amerikaanse leger op zaterdag. Afghaanse autoriteiten en de Talibaan hebben zijn dood inmiddels bevestigd.

Foto AP

Bij een Amerikaanse drone-aanval in het grensgebied tussen Pakistan en Afghanistan is zaterdag Talibaanleider Mullah Akhtar Mansour om het leven gekomen. Dat bracht het Amerikaanse leger op zaterdag naar buiten. Afghaanse autoriteiten en bronnen binnen de Talibaan hebben zijn dood inmiddels bevestigd.

De luchtaanval vond volgens persbureau Reuters plaats aan de Pakistaanse kant van de grens. Amerikaanse overheidsfunctionarissen zeggen dat president Barack Obama toestemming voor de aanval heeft gegeven. De Pakistaanse en Afghaanse regering werden kort na de aanval ingelicht. Meerdere drones vielen een auto aan waar Mansour en een handlanger in zaten toen ze door het Afghaans-Pakistaanse grensgebied reden, in de buurt van het Pakistaanse plaatsje Ahmad Wal.

Pentagon-woordvoerder Peter Cook zei tegen persbureau AFP verheugd te zijn over Mansours dood.

“Hij vormde een obstakel voor de vrede en verzoening tussen de Afghaanse regering en de Talibaan, hij weerhield andere Talibaanleiders ervan deel te nemen aan vredesbesprekingen met de Afghaanse regering.”

Gunstig moment

De dood van leider Mansour komt op een gunstig tijdstip voor de Afghaanse regering. Sinds de Navo en de VS zich terugtrokken uit het land heeft de Talibaan veel terreinwinst geboekt. In april lanceerde de Talibaan een lenteoffensief en werd de stad Kunduz aangevallen - waar eerder het Nederlandse leger gestationeerd was - en was er een bloedige aanslag op Kabul, waarbij minstens dertig mensen om het leven kwamen.

Het is niet de eerste keer dat de leider van de Afghaanse Talibaan is doodverklaard. Eind 2013 bracht de Talibaan nog een audioboodschap naar buiten waarin ze lieten weten dat eerdere berichten over de dood van Mansour ‘propaganda van de vijand’ waren.

Mansour werd deze zomer tot leider van de Afghaanse Talibaan gekozen, nadat de dood van de vorige leider - de eenogige Mullah Mohammad Omar - door de islamitische beweging naar buiten werd gebracht. Het is nog niet bekend wie Mansour opvolgt. Verwacht wordt dat zijn dood een machtsstrijd in de partij teweegbrengt om wie de beweging gaat leiden.