Robotonderzeeër gaat zoeken naar zwarte dozen EgyptAir

De twee zwarte dozen zenden nog dertig dagen elke seconde een signaal uit en daarna niet meer.

De afgelopen dagen lokaliseerden vliegtuigen en schepen al wrakstukken van het vliegtuig.
De afgelopen dagen lokaliseerden vliegtuigen en schepen al wrakstukken van het vliegtuig. Foto AP

Egypte gaat met een robotonderzeeër in de Middellandse Zee zoeken naar de zwarte dozen van het donderdag neergestorte toestel van EgyptAir, zo schrijft persbureau Reuters. De afgelopen dagen lokaliseerden vliegtuigen en schepen al wrakstukken van het vliegtuig, maar de belangrijkste hulpmiddelen in de zoektocht naar de aanleiding van de crash ontbreken nog.

De Egyptische president Sisi heeft zondag in een verklaring laten weten dat de robotonderzeeër een diepte kan bereiken van ruim 3.000 meter. De onderzeeboot wordt normaal gebruikt in de olie-industrie, maar is nu hard nodig volgens de president. De twee zwarte dozen zenden namelijk nog dertig dagen elke seconde een signaal uit en daarna niet meer.

Experts melden aan persbureau Reuters dat in dit stadium van de zoektocht het logischer was geweest om apparatuur te gebruiken die de signalen opvangen van de zwarte dozen. De volgende stap zou volgens hen dan zijn om een onderzeeër in te zetten.

Egyptische bronnen meldden zaterdag nog aan het Amerikaanse CBS News dat de zwarte dozen zouden zijn gelokaliseerd. Dit werd echter later op de dag ontkend door het Egyptische ministerie van Luchtvaart.

Van de radar

Vlucht MS804 was onderweg van Parijs naar Caïro met 66 mensen aan boord: 56 passagiers en tien crewleden, toen het donderdagochtend van de radar verdween. Volgens Griekenland maakte het vlak voordat het neerstortte rare schommelingen en een bocht van 90 graden naar links en daarna 360 graden naar rechts. Vrijdag vond de Egyptische marine lichaamsdelen en wrakstukken, op 290 kilometer ten noorden van Alexandrië.

Het is de tweede keer dit jaar dat een vliegtuig van de maatschappij betrokken is bij een incident. In maart werd een vliegtuig gekaapt die vanaf de Egyptische kustplaats Alexandrië onderweg was naar de Egyptische hoofdstad. Een man dreigde zichzelf op te blazen met een bomgordel, die achteraf nep bleek. Eind vorig jaar stortte een Russisch passagiersvliegtuig neer in de Egyptische Sinaïwoestijn. Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) claimde achter deze aanslag te zitten.