Politie redt aanbesteding voertuigen niet op tijd

Na vermoedens van corruptie werd er versneld een nieuwe aanbesteding opgestart die voor juli 2016 moest zijn afgerond.

Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Het gaat de politie niet lukken om voor 1 juli van dit jaar leveranciers te vinden voor nieuwe voertuigen. Dat meldt de politie zondag. Het gaat zeker een jaar langer duren om alle vijftien losse aanbestedingsprocedures af te ronden. In totaal gaat het om zo’n 11.000 voertuigen, van patrouillewagens tot ME-bussen.

Als gevolg van het missen van de deadline heeft de politie tijdelijke contracten gesloten tot 1 januari 2018 met de huidige leverancier Pon om toch nieuwe voertuigen te kunnen krijgen. Dat terwijl de aanbestedingsprocedure die leidde tot het contract met Pon zeer omstreden is door vermoedens van corruptie. In 2015 werd daarom besloten tot een vervroegde nieuwe aanbesteding.

Marktconsultaties

De politie zegt in een verklaring dat de vertraging te maken heeft met de nieuwe manier waarop wordt aanbesteed na de affaire met de vorige aanbesteding. Zo gaan nu niet alle orders meer automatisch naar één partij, maar is de aanbesteding onderverdeeld in vijftien verschillende procedures voor alle aparte soorten voertuigen. Tot nu toe levert Volkswagen-importeur Pon alle soorten voertuigen, maar de politie zegt nu: “Een aanbieder van hondenvoertuigen zal wellicht niet het beste aanbod hebben van ME-voertuigen.”

Ook werd besloten eerst verschillende leveranciers om input te vragen voordat de aanbesteding wordt uitgeschreven. Die zogeheten marktconsultaties leiden volgens de politie ook tot vertraging, maar “ze leveren ons veel belangrijke informatie op. Het is onze overtuiging dat het uiteindelijk leidt tot een goed product.”

Verzorgde meerdaagse cruises

De aanbestedingsprocedure in 2010 leidde tot veel beroering bij concurrenten van winnaar Pon. Volgens hen was de aanbesteding zo uitgeschreven dat alleen Pon aan de voorwaarden kon voldoen. Een commissie onder leiding van Maarten Schouten onderzocht de beschuldigingen en concludeerde dat er geen onrechtmatigheden hadden plaatsgevonden. Wel vond de commissie dat de procedure zeer inefficiënt was. Er was onder meer te weinig ruimte voor kritische tegengeluiden. Toenmalig minister Opstelten van Veiligheid en Justitie veranderde de regels van de aanbesteding in reactie op het rapport.

Er is ook strafrechtelijk onderzoek gedaan naar de gedragingen van verschillende politiefunctionarissen bij het inkoopproces. Twee politieambtenaren en vier defensiemedewerkers worden verdacht van corruptie bij de aanbesteding en worden door het OM vervolgd, werd medio 2015 bekend. Volgens het OM zouden de verdachten illegaal zijn gefêteerd door leveranciers:

“Het gaat daarbij om het goedkoop leasen en huren van auto’s, korting op onderhoud, het gebruik van tankpassen, aannemen van winterbanden en (verre) buitenlandse reizen, waaronder geheel verzorgde meerdaagse cruises op de Middellandse Zee. De verdachten hadden soms grote invloed op de aanbesteding van dienstvoertuigen en onderhielden nauwe banden met de autoleveranciers. De aanbestedingen vertegenwoordigen een waarde van honderden miljoenen euro’s.”