Politie onderzoekt tweet mogelijke IS-aanhanger

Het is nog niet duidelijk wie achter de tweet zit. Ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding houdt zich met de zaak bezig.

Foto Twitter

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof en de landelijke politie onderzoeken een tweet die zaterdagavond is geplaatst door een vermoedelijke IS-aanhanger uit Hoofddorp. Op een aan IS-gelieerd twitter-account werden gister rond dezelfde tijd verschillende tweets vanuit Europese steden geplaatst. In die berichten zeiden de vermoedelijke IS-aanhangers te wachten op een toespraak van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi.

Op één van die tweets is een notitieblokje met Arabische teksten te zien, met daaronder “Nederland - Amsterdam.” Na een oproep door weblog GeenStijl gingen internetgebruikers op zoek naar de exacte locatie van degene die de foto in de tweet heeft gemaakt. De Engelse burgerjournalistieke website Bellingcat kwam vervolgens met een overzicht van de Europese tweets en hun mogelijke locaties. Volgens de website werd de foto genomen vanuit een flat aan de Hoofddorpse straat Graan voor Visch.

Het is niet duidelijk wie ‘ISIS Fanboy number 4’, zoals de twitteraar is gedoopt, is en wat zijn of haar bedoeling is – dreiging of grap. De politie onderzoekt de zaak in ieder geval en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid is ingelicht.

“Onze eerste prioriteit heeft nu deze persoon te lokaliseren. We hebben nog geen idee wie deze persoon is. Het kan ook gewoon een puber op een zolderkamertje zijn.”

Aanslagen tijdens de ramadan

Op zaterdagavond verscheen op verschillende twitteraccounts een geluidsfragment waarin een toespraak van IS-voorman Abu Muhammad al-Adnani te horen is. Hij spoort zijn aanhangers aan aanslagen te plegen in westerse landen tijdens de ramadan, de vastenmaand die op 6 juni begint. “Maak het overal een gevaarlijke maand voor ongelovigen,” zegt de stem in het fragment. “Ramadan is de maand van verovering en de jihad.” Het is niet zeker of het audiofragment daadwerkelijk van al-Adnani afkomstig is.