Pieter Weening pakt eindzege in Ronde van Noorwegen

De Nederlandse Weening legde de basis voor zijn overwinning al in de tweede etappe.

Pieter Weening komt over de finish in de zevende etappe van de Tour de France, tussen Livarot en Fougeres (foto van vorig jaar).
Pieter Weening komt over de finish in de zevende etappe van de Tour de France, tussen Livarot en Fougeres (foto van vorig jaar). Foto Bas Czerwinski / ANP

De Nederlandse wielrenner Pieter Weening heeft de Ronde van Noorwegen gewonnen. De renner van Roompot-Oranje Peloton behield in de vijfde en laatste etappe ternauwernood zijn leidende positie in het algemeen klassement. De slotrit naar Sarpsborg werd zondag gewonnen door Edvald Boasson Hagen, die net te weinig voorsprong had om Weening af te troeven.

Weening legde de basis voor zijn zege in de tweede etappe, waarin hij een voorsprong van 46 seconden pakte op een groepje achtervolgers. Met name Sondre Holst Enger en Boasson Hagen wisten nog wat van die marge af te snoepen in de dagen daarna, maar het was niet voldoende om de Nederlander te bedreigen. In de slotrit was Hagen echter dichtbij; hij kwam een handvol seconden tekort.

Het is na de zege van Jesper Asselman in de Ronde van Drenthe en de etappewinst van Weening de derde keer dat de Nederlandse pro-continentale ploeg feest mag vieren dit seizoen. (ANP)