Ook Australische overleden op Mount Everest

Net als bij de Nederlander Eric Arnold werd hoogteziekte Maria Strydom fataal bij haar beklimming.

Mount Everest
Mount Everest Foto Hans Edinger / AP

De Australische Maria Strydom (34) heeft een poging Mount Everest te beklimmen zaterdag niet overleefd. Net als de Nederlander Eric Arnold een aantal uur eerder uit hetzelfde klimgezelschap, overleed Strydom aan de gevolgen van hoogteziekte, zo maakte reisorganisatie Seven Summit Treks bekend.

Strydom was docent aan de Monash University in Melbourne. Samen met haar man had ze tot doel de Seven Summits te beklimmen, de hoogste toppen op de zeven continenten. Ze hadden er al vier bedwongen. Over haar reden de bergen te willen beklimmen zei Strydom, een overtuigd veganist, op de website van de universiteit:

“Mensen hebben het idee dat veganisten zwak en ondervoed zijn. Door de zeven toppen te beklimmen willen we bewijzen dat ook veganisten alles kunnen doen.”

Hoogteziekte

Het echtpaar behoorde tot een groep die vrijdag Kamp 4 bereikte op de Everest, dat op zo’n vierhonderd meter van de top ligt. Op dat moment vertoonde Strydom al tekenen van vermoeidheid, meldt The Sydney Morning Herald. Vlak onder de top moest Strydom omkeren. Ze zou vervolgens een beroerte gehad hebben, sneeuwblind zijn geworden en kort daarna zijn overleden.

Ook de Nederlander Eric Arnold overleefde de beklimming van de berg niet, zo werd zaterdag bekend. Net als Strydom was de oorzaak hoogteziekte. Het lage zuurstofgehalte op hoogte - een derde van dat op zeeniveau - kan bij grote inspanningen leiden tot hoogteziekte. In milde vorm kan dat hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid opleveren, in ernstiger vorm zwelling van de hersenen en vocht achter de longen.

De overlijdensgevallen van Strydom en Arnold zijn de eersten dit jaar op de Everest. Sinds de hoogste berg ter wereld beklommen wordt, zijn er in totaal al meer dan 250 mensen op de flanken gestorven. Een zware aardbeving vorig jaar werd 22 mensen fataal. Een lawine in 2014 doodde zestien sjerpa´s.

Op de berg zijn nu nog zo’n dertig klimmers aanwezig die ziek zijn of bevriezingsverschijnselen hebben. Dit jaar hebben al vierhonderd mensen de top van de berg bereikt.