Leger Jemen doodt dertien Al-Qaeda-militanten

Ook meldde de Jemenitische regering de vredesbesprekingen te hervatten met de Houthi-rebellen.

Ravage na een eerder bombardement van de door Saoedi-Arabië geleide coalitie.
Ravage na een eerder bombardement van de door Saoedi-Arabië geleide coalitie. Foto AP

Het Jemenitische leger heeft op zondag dertien militanten van Al-Qaeda gedood bij een huisinval net buiten de zuidelijk gelegen stad Mukalla. Bij de inval kwamen ook drie militairen om het leven, meldt persbureau Reuters.

De gevechten tussen de regering en de militanten begonnen op zaterdag, nadat het Jemenitische leger een offensief had geopend op twee schuilplaatsen van de Al-Qaeda-militanten net buiten Al Mukalla. Deze stad vormt het centrum van het gebied dat de terreurbeweging vorig jaar veroverde op de Jemenitische regering. Na een grondoffensief in april lukte het de regering om de plaats, waar tweehonderdduizend mensen wonen, weer in handen te krijgen.

Internationale bondgenootschap

Bij die aanval werden ze gesteund door gevechtsvliegtuigen van het internationale bondgenootschap onder leiding van Saoedi-Arabië. Ook bij het offensief van zaterdag werd het leger van Jemen gesteund door het internationale bondgenootschap, zegt de krijgsmacht in een statement:

“Het leger en speciale eenheden hebben complete controle weten te krijgen over de plaats (waar de inval plaatsvond, red.). Daarbij werden ze gesteund door helikopters van de Arabische coalitie, die afrekenden met groepjes terroristen die verspreid over het gebied probeerden weg te vluchten.”

Ze zeiden dat de gedode terroristen op het punt stonden een verrassingsaanval uit te voeren op verschillende commandoposten van de regering.

Vredesbesprekingen hervat

Zaterdag maakte de regering ook bekend dat ze weer om de onderhandelingstafel gaan zitten met de opstandige Houthi-rebellen. Deze shi’itische rebellen vormen naast Al-Qaeda een derde partij in de Jementische burgeroorlog, die in 2014 begon. De Houthi’s beheersen delen van het noorden van het land.

Eerder deze week werden de in april begonnen vredesbesprekingen - waar de militanten van Al-Qaeda niet aan meedoen - nog opgeschort. Afgevaardigden van de regering wilden alleen verder praten als de Houthi-rebellen zich zouden terugtrekken uit de steden die zij sinds het begin van de burgeroorlog hebben ingenomen. Bovendien eiste de regering dat de rebellen hun wapens zouden neerleggen.

Na bemiddeling van de Verenigde Naties (VN) en de emir van Qatar gaf de Jemenitische president Abdu Rabu Mansour Hadi de gedelegeerden de opdracht de onderhandelingen te hervatten. Wel zei deze delegatie dat dit “de laatste kans” was voor de Houti-rebellen.

Verwoestende burgeroorlog

Jemen is de afgelopen jaren in de greep geraakt van een verwoestende burgeroorlog. Houthi-rebellen bevechten de inmiddels uit de hoofdstad Sana’a verdreven regering van de soennitische president Hadi. De regering wordt gesteund door de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië, dat zich een jaar geleden in het conflict mengde.

Op steeds andere plekken breken gevechten uit en vinden bombardementen plaats. Meer dan 6.000 mensen, van wie de helft burgers, kwamen om sinds maart 2015.