Kruijswijk verstevigt leiderspositie in Giro d’Italia

Kruijswijk moest in een klimtijdrit over ruim 10 kilometer alleen de Rus Alexander Foliforov van de ploeg Gazprom voorlaten.

Steven Kruijswijk na de vijftiende etappe van de Giro d'Italia.
Steven Kruijswijk na de vijftiende etappe van de Giro d'Italia. Foto Luk Benies / AFP

In de vijftiende etappe van de Giro d’Italia heeft de 28-jarige Steven Kruijswijk zondag tijdwinst geboekt op zijn concurrenten in het algemeen klassement. De rozetruidrager van LottoNL-Jumbo moest in een klimtijdrit over 10,8 kilometer naar Alpe di Siusi alleen de Rus Alexander Foliforov van de ploeg Gazprom voorlaten. Het verschil was minder dan een seconde.

Kruijswijk won meer dan twee minuten op de Italiaan Vincenzo Nibali, die ook nog met materiaalpech te maken kreeg. In het algemeen klassement is de Colombiaan Esteban Chaves nu de naaste belager van Kruijswijk, met een achterstand van 2.12. Nibali volgt op 2.51.

De Giro duurt nog een week. Maandag is er een rustdag.

Bekijk het volledige algemeen klassement.

Nederlandse prestaties

Jan Janssen en Joop Zoetemelk wonnen als enige Nederlandse wielrenners de Tour de France (in respectievelijk 1968 en 1980) en de Ronde van Spanje (1967 en 1979). In de Giro was de hoogste Nederlandse eindklassering in 1988 de tweede plaats van Breukink, die daarmee ook de de laatste Nederlander was op het podium in een grote ronde.

Kruijswijk eindigde vorig jaar als zevende in Italië. Hij had toen al het podium kunnen halen, als hij door een onoplettendheid in de vierde rit niet acht minuten had verloren. Maar de Brabander toonde wel zijn grootste kwaliteit als ronderenner: hij verzwakt in de laatste week aanmerkelijk minder dan zijn concurrenten, en haalt dan meestal zijn grootste winst.

De topprestaties van Kruijswijk in Italië zijn een nieuw hoogtepunt voor een generatie Nederlandse wieltalenten die lang op grote zeges moest wachten. In april won Wout Poels de klassieker Luik-Bastenaken-Luik, nadat Niki Terpstra een jaar eerder al Parijs-Roubaix had gewonnen. In de grote rondes waren er top 10 plaatsen voor Robert Gesink, Bauke Mollema en Laurens ten Dam.

Vorig jaar leek Tom Dumoulin op weg naar de eindzege in de Vuelta, tot hij op de voorlaatste dag terugviel naar de zesde plaats. De Limburger won deze Giro de proloog en reed zes dagen in het roze, totdat hij door een blessure aan het zitvlak in de elfde etappe moest opgeven. De favorietenrol is nu voor Kruijswijk.

(ANP/NRC)