Willem II blijft in Eredivisie, Heracles gaat Europa in

Foto Remko de Waal / ANP

Willem II is verzekerd van een langer verblijf in de Eredivisie na een thuisoverwinning op NAC. En Heracles Almelo gaat Europa in. Een overzicht van het voetbalnieuws van zondag.

Willem II - NAC

In Tilburg werd het zondag 3-1 voor Willem II, waarmee de 2-1-overwinning van NAC afgelopen donderdag in de eerste wedstrijd teniet werd gedaan. Freek Heerkens zette Willem II vlak voor rust op voorsprong. De verdediger kopte raak uit een vrije trap van Lucas Andersen. Erik Falkenburg bouwde de voorsprong met twee treffers na rust uit, waarna Divine Naah nog tegen scoorde.

Twitter avatar NACnl NAC Breda Afgelopen… Het is niet gelukt. NAC verliest met 3-1 van Willem II. #NACpraat #wilNAC

Door de zege van Willem II mag ook De Graafschap hopen op een langer verblijf in de eredivisie. Ondanks het verlies tegen Go Ahead Eagles in de play-offs, blijven de Doetinchemmers erin als FC Twente op last van de licentiecommissie van de KNVB degradeert. De club ging donderdag in beroep tegen die woensdag opgelegde straf.

Heracles - FC Utrecht

Heracles won zondag op bezoek bij FC Utrecht de return in de play-offs om Europees voetbal met 2-0 en dat was na het 1-1-gelijkspel van donderdag voldoende.

De eerste helft tussen de nummers vijf en zes van de eredivisie leverde geen doelpunten op, maar was allesbehalve saai. Namens FC Utrecht leek Willem Janssen zelfs de score te openen, maar zijn kopbal werd afgekeurd. Een inzet van Sébastien Haller werd gestopt, Andres Ludwig raakte op slag van rust met een schitterende bal de lat. Ook Heracles kreeg kansen: Wout Weghorst zag zijn inzet gepareerd door keeper Filip Bednarek en ook Thomas Bruns wist een vrije trap niet voorbij de Pool te krijgen.

Het meest opvallendste moment voor rust was echter de rode kaart voor Heracles-coach John Stegeman. Hij kreeg het langs de lijn verbaal aan de stok met collega Erik ten Hag en werd door scheidsrechter Björn Kuipers zwaar bestraft voor zijn opvliegende gedrag.

Ook zonder coach langs de lijn bleek Heracles nog prima stand te kunnen houden. Na enkele kleine kansjes in de tweede helft kreeg Bruns de afvallende bal na een corner. Hij haalde hard uit, zag zijn bal van richting veranderd worden door Janssen en zo in de rechterhoek verdwijnen: 0-1. Dat was na het gelijkspel van donderdag genoeg voor het Europees ticket en toen ook de 0-2 werd gemaakt door Paul Gladon was Heracles zeker van zijn zaak. Gladon kreeg de bal na gerommel op het middenveld en rondde heel koel af toen hij alleen op Bednarek afstoomde.

Twitter avatar HeraclesAlmelo Heracles Almelo #europesedroom wordt werkelijkheid. WIJ GAAN EUROPA IN! https://t.co/hK9h1mGCSc

Heracles, dat als zesde eindigde in de competitie na een sprankelende eerste seizoenshelft, speelde nog nooit Europees voetbal. In de vorige drie deelnames aan de play-offs ging het namelijk telkens mis in de eerste ronde.

Met de zege van de Heraclieden werd overigens nieuw getouwtrek bij de licentiecommissie van de KNVB voorkomen. Utrecht kreeg namelijk nog geen Europese licentie, omdat er volgens de commissie niet aan de voorwaarden zou zijn voldaan. (ANP)