Go Ahead Eagles keert terug in Eredivisie

De club versloeg De Graafschap in de play-offs. Na de wedstrijd vielen Graafschap-supporters de feestende Go Ahead-spelers aan.

Foto Remko de Waal / ANP

Go Ahead Eagles keert na een jaar terug in de eredivisie. De ploeg van trainer Hans de Koning hield De Graafschap zondag in de return op 1-1, ruim genoeg om te promoveren na de royale winst donderdag in Deventer (4-1).

De Graafschap moet in principe na een jaar op het hoogste niveau weer terug naar de Jupiler League, maar vanwege de complexe situatie rond FC Twente staat dat voorlopig op losse schroeven.

Aangevallen

De spelers van Go Ahead Eagles werden direct na het laatste fluitsignaal op het veld aangevallen. Fans van de ‘Superboeren’ klommen vanaf de tribunes over de boarding en raakten slaags met de feestvierende spelers uit Deventer. Over en weer werden rake klappen uitgedeeld. Met hulp van stewards en politieagenten werden de voetballers naar de catacomben van De Vijverberg geleid.

NRC-redacteur Frank Huiskamp was aanwezig.

Twitter avatar frankhuiskamp Frank Huiskamp Eagles-speler Lars Lambooij stond er middenin. Zag hoe spelers over boarding klommen en kort daarna confrontatie zochten. #gragae
Twitter avatar frankhuiskamp Frank Huiskamp Over en weer vielen klappen. Ook enkele Eagles-spelers sloegen, maar dat vond Lambooij logisch. “Zelfverdediging. Zonde dat het zo eindigt.”
Twitter avatar frankhuiskamp Frank Huiskamp Er staat voor de zekerheid al wat beveiliging om de bus van Go Ahead heen. Ook politie. #gragae https://t.co/eiP3oRtpOx

En de beelden:

Verslag

In de wetenschap dat het minimaal drie doelpunten moest maken, begon De Graafschap furieus aan het beslissende duel op de volgepakte Vijverberg. De ‘Superboeren’ ontketenden direct een stormloop richting het doel van keeper Theo Zwarthoed, die zelf een doelpunt van Nathaniel Will voorkwam en op de doellijn twee keer werd geholpen door ploeggenoot Norichio Nieveld. Het was bijna een wonder dat het openingsdoelpunt van De Graafschap nog bijna een half uur op zich liet wachten. Zwarthoed moest in de 28e minuut alsnog capituleren, toen Piotr Parzyszek een voorzet van Andrew Driver inkopte (1-0).

Go Ahead Eagles leek overrompeld door de agressieve speelwijze van De Graafschap, hoewel die toch te verwachten viel. Wellicht dachten de mannen uit Deventer dat de buit al binnen was na het feest donderdag op de Adelaarshorst. Uit het niets haalden de Eagles kort voor rust de angel uit de wedstrijd. Bij de eerste kans van de bezoekers was het direct raak, waardoor de opdracht voor de thuisclub plotseling wel heel zwaar werd. Een verre uittrap van Zwarthoed werd door Kenny Teijsse doorgekopt op Randy Wolters. De handige linksbuiten vond voor het doel topschutter Leon de Kogel, die zijn zevende treffer in de laatste zes wedstrijden maakte (1-1).

Het doelpunt van De Kogel kwam als een mokerslag aan bij De Graafschap. Wat de ploeg van trainer Jan Vreman na rust ook probeerde, het wilde maar niet lukken. Kansen kreeg De Graafschap in overvloed, maar gescoord werd er niet. Daardoor komt in principe na één jaar al weer een einde aan het verblijf in de eredivisie, al blijft dat voorlopig onzeker. (ANP)