Yildirim verkozen tot nieuwe premier

De partijleider wordt daarmee ook de nieuwe Turkse premier, als het parlement daarmee instemt.

Binali Yildirim
Binali Yildirim Foto Riza Ozel / AP

Binali Yildirim is zondag unaniem verkozen tot voorzitter van de AK-partij. Op een partijcongres won de 60-jarige politicus alle 1.405 geldige stemmen, zo schrijft persbureau Reuters. Enkele uren na zijn benoeming heeft president Recep Tayyip Erdogan Yildirim gevraagd of hij een nieuwe regering wil vormen.

Yildirim, die tot voor kort minister van Transport, Communicatie en Maritieme Zaken was, werd als enige naar voren geschoven om de nieuwe leider van de AK-partij te worden. Hij is daarmee de opvolger van Ahmet Davutoglu, die eerder deze maand aankondigde op te stappen. Davutoglu had een aantal openbare aanvaringen gehad met president Tayyip Erdogan en voer openlijk een liberalere koers dan de president. De vluchtelingendeal van de EU met Turkije zou voornamelijk in samenwerking met Davutoglu tot stand zijn gekomen.

Eerder schreef NRC-correspondent Marloes de Koning dat met het aftreden van Davutoglu een van de weinige remmen op de machtsuitbreiding van de president zou verdwijnen”:

“De persvrijheid staat zwaar onder druk. Kritische media zijn afgelopen maanden monddood gemaakt. In die verhoudingen was Davutoglu vrijwel het enige tegenwicht.”

Infrastructuur

Yildirim is al meer dan twintig jaar een trouwe bondgenoot van Erdogan en is een van de medeoprichters van de AK-partij. Hij was bezig aan zijn vierde termijn als minister. Onder de aanhangers van de AK-partij wordt Yildirim geroemd om zijn rol in de ontwikkeling van Erdogans grote infrastructuurprojecten, die een speerpunt vormen van het beleid van de president. Zo zijn er hogesnelheidslijnen aangelegd sinds Erdogan het land regeert en zijn de Turkse wegen een stuk verbeterd.

Voorafgaand aan de stemming zondag noemde Yildirim een grondwetswijziging “een topprioriteit”. Yildirim wil Erdogan executieve bevoegdheden en feitelijk alle macht geven, iets waar de president al geruime tijd op aanstuurt.