EK zwemmen: Ranomi Kromowidjojo verovert goud

Met haar tijd (24,07 seconden) zet Kromowidjojo een kampioensrecord neer.

Ranomi Kromowidjojo heeft goud behaald op het EK zwemmen in Londen.
Ranomi Kromowidjojo heeft goud behaald op het EK zwemmen in Londen. Foto Olaf Kraak / ANP

Ranomi Kromowidjojo heeft tijdens het EK zwemmen in Londen goud behaald op de 50 meter vrije slag. Ze versloeg daarmee de Britse Francesca Halsall, die het zilver veroverde, en Jeanette Ottesen, die brons kreeg.

Daarbij zette Kromowidjojo met haar tijd (24,07 seconden) een kampioensrecord neer.

Voor Kromowidjojo is het de eerste individuele Europese titel op de langebaan. Wel pakte ze al drie keer estafettegoud, waaronder twee keer eerder deze week. Verder veroverde ze zilver op de 100 meter vrije slag, en bron met Oranje op de 4 x 200 vrij. Alleen op de 50 meter vlinderslag greep ze nét naast de medailles: daar behaalde ze de vierde plaats.

(ANP)