De uitklapmeubels van deze Nederlandse designer gaan viral

Toegegeven: het is ook heerlijk om naar te kijken.

Screenshot YouTube

Het is niet alleen ingenieus, het ziet er ook nog eens fraai uit. Een strak ontworpen, bamboehouten plank die - door te drukken op bepaalde punten en hier en daar aan wat dingen te trekken - verandert in een modieus ogende designer-stoel. Of: “het meubilair van de toekomst”, volgens tijdschrift New York Magazine.

Het gaat om de ontwerpen van de Nederlandse designer Robert van Embricqs. Rising Furniture, noemt hij het. Kasten, tafels, verlichtingsarmatuur: allerlei meubilair dat net als een uitvouwboek dat je openklapt uit het niets verschijnt. New York Magazine ontdekte Van Embricqs werk, maakte er een filmpje van en zette het op hun Facebook-pagina.

Bevredigend om naar te kijken

Het ging viral. Waarom? New Yorkers, denk je, die hebben in hun dure, krappe appartementjes zoveel ruimtegebruik dat ze dit soort meubilair goed kunnen gebruiken. Misschiel wel, maar het vreemde aan de meubels is: het is heerlijk om naar het uitklappen ervan te kijken. “We zijn er niet helemaal over uit waarom het zo is”, aldus New York Magazine in het filmpje. Oordeel zelf:

Waar Van Embricqs de inspiratie voor zijn meubels vandaan haalde? Onder meer uit botstructuur, de plantenwereld en natuurlijke beweging, schrijft hij op zijn website. Wil je zo’n uitklaptafel of -stoel kopen? Dan moet je er wel wat voor over hebben. De tafels gaan weg voor 2000 dollar (1782 euro). “Niet bepaald goedkoop”, schrijft New York Magazine. “Maar het is het misschien wel waard om ze telkens weer opnieuw open en dicht te kunnen vouwen.”