‘Zwaarste luchtaanval sinds februari’ treft Aleppo

Door het bombardement wordt toegang tot een gebied met 300.000 Syriërs in gevaar gebracht.

Na een luchtaanval in Aleppo (Syrië), begin mei. Foto George Ourfallian / AFP

De enige weg naar ‘rebellengebied’ in Aleppo is getroffen door het zwaarste bombardement sinds februari, zo meldt persbureau Reuters op gezag van bronnen, waarvan één binnen de rebellengroepering. Door het bombardement wordt toegang tot een gebied met 300.000 Syriërs in gevaar gebracht.

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten was de weg deze week in toenemende mate doelwit van luchtaanvallen.

De luchtaanvallen zouden zijn uitgevoerd door Russische gevechtsvliegtuigen. De rebellen zeggen Russische van Syrische gevechtsvliegtuigen te onderscheiden door de nauwkeurigheid en intensiteit van de bombardementen, en de wijze van vliegen: in een squadron.

Waarom blijft Rusland bommen gooien? Lees ook: Russen bombarderen door, als ‘noodzakelijke hulp’ voor Assad.

Over de bombardementen

In de Noord-Syrische stad Aleppo, zo’n 50 kilometer ten zuiden van de Turkse grens, wordt de laatste weken intensief gevochten tussen het door de Russen gesteunde regeringsleger en de rebellen, die de Syrische president Assad ten val willen brengen. De Verenigde staten sloten in februari een akkoord met Rusland: er zou een wapenstilstand komen. Begin mei werd deze uitgebreid naar Aleppo, maar gevechten en bombardementen gaan gewoon door.

Medische hulpposten zijn vaker doelwit van bombardementen: daardoor is het steeds lastiger voor de 250.000 inwoners van de stad om medische hulp te krijgen, zo waarschuwde Artsen zonder Grenzen eerder. De organisatie vreest een humanitaire ramp.

Aan de oorlog in Syrië lijkt geen einde te komen. Wat is er nu precies aan de hand? Lees hier de tien vragen over Syrië die je niet durfde te stellen.