Zoon van onthoofde TNI-kapitein klaagt Nederland aan

Nederland moet na zeventig jaar een oorlogsmisdaad in Indonesië alsnog goedmaken. Er komt een nieuw proces.

Een kerkje in het dorp Tiga Pancur, op Noord-Sumatra., met op de achtergrond de vulkaan Sinabung.
Een kerkje in het dorp Tiga Pancur, op Noord-Sumatra., met op de achtergrond de vulkaan Sinabung. Foto EPA / Dedi Sahputra

De zoon van een kapitein van het Indonesische Nationale Leger (TNI) die in 1947 in Indonesië door Nederlandse militairen werd onthoofd, spant een zaak aan tegen de Nederlandse staat. De zoon van Andi Abubakar Lambogo wil financiële schadevergoeding voor deze daad die onder verantwoordelijkheid van Nederland zou zijn gepleegd.

Advocaat Liesbeth Zegveld, die in meer rechtszaken slachtoffers van het Nederlandse optreden in Indonesië bijstaat, eist volgende week in een proces erkenning van het feit dat Nederland met onthoofding onrechtmatig heeft gehandeld. „Dit was een uitermate beschamende actie.”

De onthoofding van Andi Abubakar Lambogo gebeurde op 13 maart 1947 in Zuid-Sulawesi, het voormalige Celebes. Volgens getuigenverklaringen, zo beschrijft publicist en fotograaf Marjolein van Pagee zaterdag in NRC, liepen verzetstrijders onder leiding van kapitein Abubakar bij het plaatsje Salu Wajo in een hinderlaag van troepen van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Abubakar raakte gewond aan zijn been en samen met zijn mannen werd hij krijgsgevangen genomen. Daarna is hij gedood en onthoofd. Hoe dat precies is gebeurd, is onduidelijk. Volgens getuigen en beschrijvingen uit Indonesische militaire bronnen zou zijn hoofd naar de pasar van Enrekang zijn gebracht, zeven kilometer verderop. Daar zouden de Nederlandse militairen de krijgsgevangenen hebben gedwongen om één voor één het afgehakte hoofd van hun leider, dat op een bajonet was gespietst, te kussen.

De zoon van Abubakar, Malik (72), wil excuses van de Nederlandse regering aan het Indonesische volk in het algemeen: „Ik wil dat zij verantwoording afleggen voor daden begaan tijdens de koloniale periode die in strijd waren met de Conventie van Genève”, verklaart hij.

Volgens advocaat Zegveld zijn in deze zaak genoeg Indonesische bronnen die als bewijs dienen. Mogelijk kan de rechter de staat gelasten onderzoek te doen in Nederlandse archieven. Een eventuele schadevergoeding zal niet hoger worden dan de 20.000 euro die weduwen in de eerdere zaken kregen, verwacht de advocaat.

Lees meer over het verhaal van Malik: Excuses voor de onthoofding van zijn vader