Yogi food

Kent u dat verhaal van die vrouw die, verward en verdrietig over haar scheiding, besluit op reis te gaan en na een jaar herboren thuis komt met een gloednieuwe minnaar aan haar arm? Zo meeslepend als Eten, bidden en beminnen, de met Julia Roberts in de hoofdrol verfilmde bestseller van Elizabeth Gilbert, was het niet en toch voelde mijn retraite op Ibiza er geen greintje minder cliché om.

Dat jaar was bij mij een weekje en dat bidden verving ik door yoga. Maar net als Julia Roberts snotterde ik tranen met tuiten, sloot al snel nieuwe vriendschappen en stortte me vol overgave op eten. En die minnaar, nou ja, het had in elk geval gekund want in het vliegtuig terug zat een best wel leuke man best wel behoorlijk met me te flirten. (Hij gaf me zijn kaartje; ik heb hem nog niet geappt. Misschien als hij wat meer op Javier Bardem had geleken…)

Anyway, dat eten. Ik doe al bijna twintig jaar aan yoga, maar zonder me ooit te hebben gehouden aan de bijbehorende voedingsleer. Volgens de yogafilosofie is voedsel bedoeld om onze prana (levenskracht) in stand te houden en zo nodig te herstellen. Het yogadieet draait in grote lijnen om begrippen als sattva (zuiverheid) en ahimsa (geweldloosheid). Toegewijde yogi’s eten dan ook zoveel mogelijk vers, onbewerkt, vegetarisch of zelfs geheel veganistisch voedsel.

Behalve dat vlees, vis, dierlijke vetten, geraffineerde suikers, junk food en stimulerende middelen als cafeïne en alcohol uit den boze zijn, is een belangrijk element in de yogakeuken dat er met liefde wordt gekookt en met aandacht wordt gegeten. Je kunt nog zo gezond eten, maar als het voedsel zonder positieve intentie wordt bereid, of achteloos naar binnen wordt gepropt, heb je er niks aan. Qua spirituele ontwikkeling. Is het idee.

In de praktijk van mijn all inclusive yoga retreat kwam dit alles neer op oogstrelende, kleurrijke schotels die we uiterst mindfull, veelal in stilte opaten. Veel groenten, volkoren granen, peulvruchten, fruit, noten, plantaardige olie en een behoorlijke dosis kruiden en specerijen die geacht worden een heilzame werking te hebben op lichaam, geest en ziel. In plaats van koffie dronken we verse gemberthee. In plaats van alcohol dronken we water met citroenen uit de tuin. En bij hevige trek in chocolade deden we nog maar eens een zonnegroet.

Het klinkt misschien als afzien, maar voor een week beviel het uitstekend. Ik voelde mijn prana in elk geval met de dag groeien. Inmiddels drink ik uiteraard allang weer koffie en wijn en eet alles uit het verboden lijstje. Ik heb namelijk besloten dat je ook en en kunt doen. Dus én alles eten waar je zin in hebt, én yogi food. En nog mooier is het als die twee dingen samenvallen. Dat kan, heel makkelijk zelfs. Zolang je maar met liefde kookt.

Janneke Vreugdenhil