Vispassage in Afsluitdijk geopend

De passage moet het uitsterven van bepaalde soorten ‘trekvissen’ voorkomen.

De afsluitdijk op archiefbeeld.
De afsluitdijk op archiefbeeld. Bas Czerwinski / ANP

In de Afsluitdijk is zaterdag bij Den Oever in Noord-Holland een lange buis geopend die het vissen mogelijk maakt tussen de Waddenzee en het IJsselmeer te zwemmen. De passage is belangrijk voor ‘trekvissen’, omdat die zowel zoet- als zoutwater nodig hebben om te groeien en zich voort te planten. Dat meldt persbureau ANP.

Rijkswaterstaat en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier openden gezamenlijk de buis, die elke nacht tussen de 30.000 en 50.000 glasaaltjes doorlaat. Ook gaven de organisaties het startsein voor het visvriendelijker gebruik van openingen in de Afsluitdijk. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat legde ANP uit:

“Door de openingen in de dijk slim te gebruiken, bijvoorbeeld door schutsluizen ook ‘s avonds te bedienen, laten we circa 350 miljoen vissen per jaar door.”

Het openen van de vispassage vond plaats op Wereldvismigratiedag. Wereldwijd is op ruim vierhonderd evenementen aandacht gevraagd voor de negatieve gevolgen van de aanleg van dammen en dijken. Die vormen een belemmering voor trekvissen die tussen zout- en zoetwater willen zwemmen. Sommige vissoorten dreigden daardoor zelfs uit te sterven.

Paling

Landschapsecoloog Jeroen van der Herk zei vandaag tegen de NOS:

“We lopen het risico dat we in de toekomst met lege wateren blijven zitten. In het IJsselmeer zit bijvoorbeeld nog maar 1 procent van de oorspronkelijke palingpopulatie. Als palingen niet naar andere wateren kunnen zwemmen, dan krijgen ze gewoon geen jongen. Dan sterft die vis uit.”

De passage is aangelegd voor onder meer paling, spiering, zalm, rivierprik en stekelbaars. Experts schatten dat ieder jaar ongeveer 350 miljoen trekvissen gebruik zullen maken van de doorgang.