Video: klimmer Arnold vertelt over zijn droom

“Het laatste hoofdstuk”, zo noemde Eric Arnold bij RTV Rijnmond zijn expeditie, die hem uiteindelijk fataal werd.

Zonlicht valt op de Mount Everest.
Zonlicht valt op de Mount Everest. AP / Tashi Sherpa

Niet een, ook niet twee, maar liefst vijf pogingen deed de 35-jarige Eric Arnold om de hoogste berg ter wereld te beklimmen. Zaterdag werd bekend dat hij is bezweken aan hoogteziekte, vlak na het eindelijk bereiken van de top van de Mount Everest.

De piek van de beruchte berg ligt op 8.848 meter boven zeeniveau. De eerste klimpoging in 2012 had Arnold moeten staken door slechte weersomstandigheden. 250 meter onder de top draaide hij om: zijn vingers waren aan het bevriezen en bij een oog vroren zijn oogleden aan elkaar. Latere pogingen waren mislukt door lawinegevaar en ander natuurgeweld.

RTV Rijnmond maakte begin dit jaar een korte documentaire over de geplande nieuwste expeditie. Daarin vertelde Arnold wat hij verwachtte te voelen op de top, wat zijn drijfveer was en hoe hij zich voorbereidde:

De avonturier schreef tijdens het avontuur op zijn weblog dat hij tijdens de expeditie tien kilo aan lichaamsgewicht was verloren. Vrijdag bereikte hij eindelijk het hoogste punt.

Twitter avatar EricArnold8850 Eric Arnold Bergbeklimmer Eric Arnold bereikt top Mount Everest bij vijfde poging https://t.co/oeswLrfXyd https://t.co/991NvMg6Op

Ondanks dat de crew voldoende extra zuurstof bij zich droeg, werd Arnold snel onwel op de weg terug. Hij overleed volgens de eerste berichten in zijn slaap. De klimwereld reageerde verslagen op zijn dood. Robin Baks van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) tegenover ANP:

“Bergbeklimmen heeft aantrekkingskracht, het is een virus dat je niet meer kwijtraakt. Veel klimmers weten dat er risico’s zijn, maar denken dat hen niets zal overkomen. Dat Eric is overleden heeft niets te maken met zijn ervaring. Hoogte doet dingen met je lichaam die je niet kunt voorspellen.”