Opheffing onschendbaarheid van parlementariërs maakt de weg vrij voor vervolging van leden Koerdische oppositiepartij

Het Turkse parlement heeft vrijdag ingestemd met een grondwetswijziging waarmee volksvertegenwoordigers hun onschendbaarheid verliezen. Het besluit maakt de weg vrij voor berechting van met name parlementariërs van de Democratische Partij van de Volkeren (HDP), die is voortgekomen uit de Koerdische beweging.

Het besluit zet de verhoudingen in Turkije nog verder op scherp. Afgelopen zomer kwam een einde aan een wapenstilstand tussen de Koerdische guerrillagroep PKK en het Turkse leger. Sindsdien wordt met name in het zuidoosten van het land zwaar gevochten. Twee- tot driehonderdduizend mensen zijn door het geweld ontheemd.

376 van de 550 volksvertegenwoordigers stemden voor de grondwetswijziging. President Erdogan moet die nog ratificeren. Dat doet hij naar verwachting snel. Erdogan heeft zelf aangedrongen op vervolging van HDP-parlementariërs. Hij beschuldigt hen ervan de PKK te dienen en dus medeplichtig te zijn aan terrorisme.

Tegen 50 van de 59 HDP-parlementariërs is door het parlement een onderzoek ingesteld. Dat is een voorstadium voor vervolging. Vervolging kan ertoe leiden dat vrijwel de gehele fractie in de gevangenis verdwijnt. Er zijn ook tegen tientallen andere oppositiepolitici onderzoeken ingesteld die tot strafvervolging zouden kunnen leiden. Geen van de parlementariërs van regeringspartij AKP maakt kans op vervolging.

De aanklachten tegen HDP’ers draaien vooral om uitspraken die ze hebben gedaan buiten het parlement en waaruit waardering voor de PKK of aanzetten tot geweld zou blijken. Bij de andere parlementariërs draait het ook om „het beledigen van de president” en verdenkingen van corruptie.

Volgens de HDP werkt de vervolging van Koerdische parlementariërs averechts. Het zou laten zien dat Koerden geen vreedzame politieke weg hebben om hun situatie in Turkije te verbeteren. De partij ziet het als een truc van Erdogan die probeert zijn macht te vergroten. „We zullen ons tot het einde verzetten tegen deze coup”, zei co-partijleider Selahattin Demirtas vrijdag na de stemming in het parlement.