‘Subsidie voor boer in EU moet anders’

Foto ANP / Remko de Waal

Het Europese landbouwbeleid moet radicaal anders. „Want het subsidieert in feite stilstand.” Dat zegt staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken, PvdA) in een gesprek met NRC. Vrijdagavond stuurde hij zijn Europese collega’s een ‘discussiepaper’ waarin Nederland, thans voorzitter van de EU, een aantal concrete voorstellen doet. Naar verwachting valt dit niet goed bij alle lidstaten.

De kern van het Europese landbouwbeleid is directe inkomenssteun voor boeren. Nederland wil daarvan af. Boeren zouden overwegend subsidies moeten krijgen die gekoppeld zijn aan het realiseren van ‘maatschappelijke opgaven’, zoals dierenwelzijn en natuurbehoud. Boeren zouden wel worden gecompenseerd als de prijzen kelderen.

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid is een van de pijlers van de Europese samenwerking en kost jaarlijks zo’n 60 miljard euro. Het is de grootste kostenpost op de totale begroting van de Europese Unie (bijna 40 procent), en daarmee ook een politieke splijtzwam.

Eind deze maand komen de Europese ministers van Landbouw bijeen in Eindhoven en Amsterdam om het voorstel te bespreken.

Lees hier het volledige interview met Martijn van Dam: ‘Ik zit hier niet voor de boeren’