Shackleton, Boaty en David Attenborough

Nee, niet op de RRS Boaty McBoatface. Onze medewerker Gemma Venhuizen voer een paar weken mee met het Royal Research Ship James Cook (5.401 ton, 89,2 meter). Venhuizen beschrijft in deze bijlage hoe op dat schip Nederlandse wetenschappers ijverig de eendenmossels van onderzoeksboeien klopten om ze ’s avonds op te eten. En tussendoor deden ze interessant onderzoek, aan het effect van Saharastof dat over de oceaan waait. Geavanceerde wetenschap in actie.

Als het stoere onderzoeksschip Boaty McBoatface had geheten was dat onderzoek precies zo gedaan.

RRS_James_Cook_at_the_National_Oceanography_Centre,_Southampton
Die grappige naam is vorige maand een affaire geworden voor de Britse Natural Environment Research Council, dat ook de James Cook onder zijn hoede heeft. Voor de naam van een nieuw poolschip had de NERC een internetverkiezing uitgeschreven: 200 Million pounds. 15,000 tonnes. 129 Metres. One Name. Leuk idee. RRS Boaty McBoatface won overtuigend. Maar zóveel blij enthousiasme ging de NERC te ver. De onderzoeksijsbreker zal nu RRS David Attenborough gedoopt worden, naar de populaire natuurfilmmaker die als vierde eindigde (net boven RRS It Is Bloody Cold Here).

De Boaty-affaire is een interessant teken des tijds.

640px-ATLNZ_11714
Een denkbeeldig stripfiguur (wat kan Boaty anders zijn?) gaat kennelijk nog te ver. Maar zo’n machtig schip kan nu wel naar een filmer worden genoemd. Tot nu toe heten NERC-schepen naar gepatenteerde ontdekkingsreizigers als James Clark Ross, Ernest Shackleton en de middeleeuwse Walese prins Madog (die in 1170 naar Amerika zou zijn gevaren). Naast zulke helden is RRS David Attenborough een duidelijke erkenning van het belang van extreem goede wetenschapscommunicatie. En dat is hard nodig, zie ook de column van Robbert Dijkgraaf op de pagina hiernaast. De beurt van Boaty komt nog wel.