‘Rook in toestel EgyptAir voor crash’

Onderzoekers van de Franse luchtvaartdienst BEA bevestigen eerder berichten over rook in het toestel. De oorzaak van de mogelijke brand is nog niet bekend.

Een imam troost een nabestaande in Caïro.
Een imam troost een nabestaande in Caïro. AP / Amr Nabil

Er is mogelijk brand geweest in het vermiste passagiersvliegtuig van EgyptAir, dat donderdagochtend hoogstwaarschijnlijk in de Middellandse Zee stortte. Er zou rook zijn gedetecteerd in de buurt van de cockpit, in de laatste minuten voor de crash. Dat bevestigen onderzoekers van de Franse luchtvaartdienst BEA na berichten van verschillende media waaronder CNN op basis van vluchtgegevens van het zogeheten ACARS-systeem.

Of de brand zou zijn veroorzaakt door een bom of een mechanische fout, blijkt niet uit de gegevens. De Franse onderzoekers zeggen tegen persbureau AFP dat het te vroeg is om conclusies te trekken uit de vluchtgegevens. De belangrijkste hulpmiddelen in de zoektocht naar de aanleiding van de crash ontbreken nog: de zwarte dozen.

Egyptische bronnen meldden eerder zaterdag aan het Amerikaanse CBS News dat de zwarte dozen zouden zijn gelokaliseerd. Dit werd echter later op de dag ontkend door het Egyptische ministerie van Luchtvaart, meldt persbureau ANP.

David Soucie, luchtvaartexpert bij CNN, acht de kans klein dat een explosie de oorzaak was van de brand, omdat de gegevens over brand werden verzonden over een periode van twee minuten. “Het kan een technisch mankement zijn geweest, kortsluiting, maar een soort brandbom is ook mogelijk”, zegt hij tegen de zender. Eerder werd in een persconferentie door de Egyptische autoriteiten gezegd dat het toestel “waarschijnlijker” is neergestort door een terroristische aanval dan door technisch mankement. Nog geen terreurorganisatie heeft de verantwoordelijkheid voor de crash opgeëist.

Update 22.18 uur: Egyptische onderzoekers van de vliegramp durven echter nog geen conclusies te trekken uit de eerste bevindingen. Zij hebben inmiddels verschillende data geanalyseerd, waaronder de signalen die vanuit de cockpit zijn verstuurd en berichten van de luchtverkeersleiding. Het is volgens een verklaring van de onderzoekers nog veel te vroeg voor een oordeel of beslissing. “De signalen die we hebben bekeken kunnen allemaal een verschillende oorzaak hebben en moeten dus nader onderzocht worden.”

Van de radar

Vlucht MS804 was onderweg van Parijs naar Caïro met 66 mensen aan boord: 56 passagiers en tien crewleden, toen het donderdagochtend van de radar verdween. Volgens Griekenland maakte het vlak voordat het neerstortte rare schommelingen en een bocht van 90 graden naar links en daarna 360 graden naar rechts. Vrijdag vond de Egyptische marine lichaamsdelen en wrakstukken, op 290 kilometer ten noorden van Alexandrië.

Het is de tweede keer dit jaar dat een vliegtuig van de maatschappij betrokken is bij een incident. In maart werd een vliegtuig gekaapt die vanaf de Egyptische kustplaats Alexandrië onderweg was naar de Egyptische hoofdstad. Een man dreigde zichzelf op te blazen met een bomgordel, die achteraf nep bleek. Eind vorig jaar stortte een Russisch passagiersvliegtuig neer in de Egyptische Sinaïwoestijn. Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) claimde achter deze aanslag te zitten.