Steven Kruijswijk blijft zicht houden op podiumplaats Giro

foto ANP

Steven Kruijswijk heeft zich vrijdag in de moeilijke dertiende etappe van de Giro d’Italia, met twee beklimmingen van de eerste en twee van de tweede categorie, wederom gehandhaafd in de top van het klassement. Hij houdt daardoor zicht op het podium. In een uitgedund peloton bleef hij tot op de streep in het wiel van zijn concurrenten. „Ik zat waar ik moest zitten, vandaag”, gaf Kruijswijk na afloop aan. „Mijn ploeggenoten hebben me goed ondersteund op de momenten dat ze dat konden.”

Kruijswijk staat vijfde, gelijk met Spanjaard Alejandro Valverde. Andrey Amador, knecht van Valverde, nam de roze leiderstrui over van Luxemburger Bob Jungels. De Italiaan Vincenzo Nibali staat derde. De topvijf staat binnen 43 seconden. De ritwinst ging vrijdag naar de Spanjaard Mikel Nieve, die na het uitvallen van kopman Mikel Landa voor eigen kans mocht gaan.

Het peloton staat dit weekend voor een monsterklus door de Dolomieten: zaterdag is de koninginnerit van deze Giro, met zes zware beklimmingen, en zondag staat een klimtijdrit van 10,8 kilometer op het programma.

Moreno Hofland, ploeggenoot van Steven Kruijswijk, moest de Giro vrijdag vroegtijdig verlaten. De sprinter stapte tijdens de dertiende etappe af in de bevoorradingszone. De zware bergrit richting Cividale del Friuli was hem duidelijk te veel. „Een slechte dag hebben op een dag als deze, is geen goede combinatie”, liet Hofland via Twitter weten. „Maar ik kom terug.”

Hofland eindigde donderdag nog als zesde in de vlakke twaalfde etappe. In het algemeen klassement stond hij op de 128ste plek. Hofland is de derde Nederlander die in deze Giro is afgestapt. Eerder staakten Boy van Poppel en Tom Dumoulin de strijd. (NRC/ANP)