Thom Yorke zingt klaaglijk maar strijdvaardig in de Heineken Music Hall

Foto andreas terlaak

Na een pauze van ruim drie jaar begon het Britse Radiohead vrijdag aan een nieuwe wereldtournee in de Amsterdamse Heineken Music Hall. De band uit Oxfordshire speelde materiaal van het nieuwe album A Moon Shaped Pool dat 8 mei onaangekondigd in digitale vorm verscheen. NRC-recensent Jan Vollaard zag vrijdagavond bij het eerste van de twee concerten in Amsterdam hoe de band het podium opkwam bij een citaat van Nina Simone: „What freedom means to me, no fear!” Het concert begon met de nummers Burn The Witch en Daydreaming van het nieuwe album, zonder strijkers maar in een compacte rockbezetting met extra drummer. Thom Yorke, met zijn haar in gebruikelijke knot, zong klaaglijk maar strijdvaardig in My Iron Lung: „This is our new song!” Volledige recensie op nrc.nl/radiohead