Ouderwetse stortbuien ontbreken nog op lentefoto’s

Het thema van de maand mei is Lente.

Foto: Sophie Meuldijk

“De lente is een explosie van kleur en geur.” Het is het favoriete seizoen van Reinier van den Berg. “Overal zie je bloei en groei, met frisse vegetatie en allerlei jong spul.” De meteoroloog van weerinstituut MeteoGroup en RTL 4 bladert vrolijk door de voorjaarsinzendingen van de NRC Fotowedstrijd. Ook al geeft de collectie als geheel “een nogal vertekenend beeld”.

“De lente is een overgangsseizoen. De eerste warme dagen kondigen de zomer aan. Maar sneeuw en vorst tonen de laatste stuiptrekkingen van de winter. Ook dit jaar hebben we van alles en nog wat gehad. Begin april lag er nog een pak sneeuw in Drenthe, er was die gure fase rond koningsdag en een week later een ongelooflijk mooie periode waarin het kwik boven de twintig graden steeg.

Toch lijken de meeste foto´s op warme dagen gemaakt. Er is duidelijk met een roze bril naar het seizoen gekeken. Mensen raken blijkbaar meer geïnspireerd op warme dan op gure dagen. Het levert zeker mooie plaatjes op, zoals die van Mario Calma. Met die stralenkrans van de zon en de silhouetjes van bloemkoolwolken is het een soort bureaubladfoto geworden. Calma koos een perfecte locatie bij een mooie zomerdag met een mooie zonsondergang. Ik denk zelfs de datum te weten: zaterdag 7 mei. Ik heb die avond zelf ook foto’s gemaakt en getwitterd. Door de warmte was er aan het eind van de dag een speciale vorm van hoge stapelwolken ontstaan.

Foto’s met dreigende luchten zijn tot nu toe in de minderheid, terwijl ze wel vaak voorkomen in de lente. Hugo stuurde gelukkig een sfeervol en typerend voorbeeld in. Ook de foto van Sophie Meuldijk met een regenboog is een herkenbare aanvulling op de collectie. We hebben vaak van die donkere luchten met een doorbrekend zonnetje gehad.

Wat ik echt nog mis zijn de stevige regenfoto’s. Maar er komt nog een gouden kans aan. Voor zondag voorspel ik een ouderwetse stortbui.”

Foto’s bekijken of zelf insturen kan op foto.nrc.nl. Het thema van de maand mei is Lente.