Vier op de tien actieve VVD’ers zien liever andere lijsttrekker dan Mark Rutte

Bijna vier op de tien actieve VVD’ers ziet liever een ander dan premier en huidig partijleider Mark Rutte als lijsttrekker van hun partij bij komende Tweede Kamerverkiezingen. Over samenwerking met de PVV zijn lokale en regionale VVD’ers verdeeld: 44 procent wil dat de VVD Wilders uitsluit bij een formatie en 42 procent wil dat juist niet.

Deze cijfers komen uit een enquête van onderzoeksbureau Overheid in Nederland, dat in opdracht van NRC bijna 1.500 actieve VVD’ers raadpleegde. Het bureau benaderde onder andere commissarissen van de koning, gemeenteraadsleden, wethouders, burgermeesters, Statenleden en gedeputeerden.

Hoewel niet meer dan 62 procent Rutte opnieuw als lijsttrekker wil – hij is partijleider sinds 2006 – krijgt hij tegelijk gemiddeld de hoogste beoordeling van alle VVD-bewindspersonen. Vrijdag en zaterdag houdt de grootste regeringspartij congres in Leeuwarden.