Nederlandse volleybalsters mogen officieel naar Rio

Deelname aan de Olympische Spelen is voor het eerst sinds de Spelen van Atlanta, twintig jaar geleden.

De Nederlandse speelsters vieren hun overwinning op Italië.
De Nederlandse speelsters vieren hun overwinning op Italië. AFP / Toru Yamanaka

De Nederlandse volleybalsters hebben zich geplaatst voor de Olympische Spelen. Nadat Thailand vrijdagavond slechts met 3-2 won van Zuid-Korea en Oranje de eerste set pakte in het duel met Peru, is de plaatsing een feit. De team stond na een knappe winst op Italië (3-0) vrijdag al op de drempel naar Rio.

Door de winst vrijdag op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Japan, deelden de sportvrouwen de leiding in het klassement met Italië en Korea.

In januari grepen de vrouwen nog naast het ticket, bij het olympisch kwalificatietoernooi in Ankara. Rusland mocht toen in plaats van Nederland naar Rio. Het team staat onder de leiding van de Italiaanse bondscoach Giovanni Guidetti. NRC-redacteur Henk Stouwdam schreef eerder over hem:

“Guidetti is het beste wat de volleybalsters kon overkomen. Hij heeft het vertrouwen gewonnen van de nieuwe lichting internationals, die in zijn ogen stuk voor stuk van wereldklasse zijn. (…) Met zijn aanstekelijk optimisme, maar vooral met zijn vakmanschap smeedde Guidetti een hecht team, dat in Lonneke Sloëtjes een speelster van uitzonderlijke klasse heeft. Guidetti’s aanpak inspireert.”

Deelname aan de Olympische Spelen is voor het eerst sinds de Spelen van Atlanta, twintig jaar geleden. De ploeg schopte het destijds tot de kwartfinales en eindigde als vijfde.