Louis van Gaal wint met Manchester United de FA Cup

Manchester United verslaat Crystal Palace in een boeiende finale met 2-1. BBC: Van Gaal vertrekt deze zomer.

Louis van Gaal tijdens de FA Cup finale zaterdagavond.
Louis van Gaal tijdens de FA Cup finale zaterdagavond. Tim Ireland / AP

Trainer Louis van Gaal heeft zaterdag op Wembley zijn eerste hoofdprijs met Manchester United veroverd. De ploeg van de 64-jarige coach won voor de twaalfde keer in de clubhistorie de befaamde FA Cup. De ‘Mancunians’ versloegen Crystal Palace in een boeiende finale met 2-1 na verlenging.

Met de overwinning in de finale sloot Manchester United een teleurstellend seizoen toch nog positief af. Toch zou het volgens de Britse nieuwszender BBC het laatste kunstje van Van Gaal in Manchester zijn geweest.

De winnende treffer kwam op naam van invaller Jesse Lingard, die in de 110e minuut scoorde met een prachtige volley. ManUnited speelde toen al met tien man na de tweede gele kaart voor Chris Smalling vijf minuten eerder, meldt persbureau ANP.

BBC: Van Gaal wordt deze zomer opgevolgd door Mourinho

Voor Van Gaal was het zijn eerste hoofdprijs in twee seizoenen bij Manchester United. Het is echter de vraag of hij zijn driejarige contract op Old Trafford mag uitdienen. Zelf vindt de oud-bondscoach van Oranje dat hij met zijn verjongde en vernieuwde ploeg nog voldoende toekomst heeft. De Britse media denken daar aanmerkelijk anders over. De BBC maakte zaterdag kort na de FA Cup op Wembley bekend dat trainer Louis van Gaal bij Manchester United deze zomer moet plaatsmaken voor José Mourinho.

De Britse nieuwszender voert in de eerste berichtgeving nog geen concrete bron op voor het ‘nieuws’, dat al maandenlang in de Britse media rond gaat. Volgens de BBC heeft Manchester United in een eerder stadium al een principeakkoord met Mourinho bereikt. De Engelse grootmacht wil echter wachten met de mededeling tot na de Engelse bekerfinale. De Portugees zou volgens de BBC komende week worden gepresenteerd op Old Trafford.

Geen plek in wedstrijdselectie voor Depay

Voor Memphis Depay was in de wedstrijdselectie vandaag geen plaats. De voormalige ster van PSV sloot daarmee een mislukt debuutjaar bij de Engelse grootmacht in stijl af. Na een redelijk begin verdween de wispelturige aanvaller naar de achtergrond. Een vaste waarde was hij na de winterstop niet meer. Daley Blind mocht wel weer als basisspeler beginnen aan de bekerfinale.

Manchester United had ondanks een aanhoudende overwicht te veel kansen nodig om tot scoren te komen. Anthony Martial verzuimde twee keer Van Gaal met een doelpunt gerust te stellen. Eerst schoot hij in riante positie laks in (geblokt), daarna kopte hij op de paal. Ook Marouane Fellaini raakte met een schot de paal.

Vrijwel uit het niets brak Jason Puncheon in de 78e minuut, met dank aan de traag reagerende Juan Mata, de ban namens Palace: 0-1. Mata maakte kort daarna zijn fout goed met een schot tussen de benen van verdediger Joel Ward door (1-1). De beste kansen waren daarna voor Crystal Palace, maar met tien man schoot Lingard zijn club alsnog naar de twaalfde FA Cup.

Gullit en Hiddink gingen Van Gaal voor

Van Gaal is de derde Nederlandse trainer die in Engeland de FA Cup wint. Ruud Gullit (1997 met Chelsea) en Guus Hiddink (2009 eveneens met Chelsea) gingen hem voor.

Crystal Palace stond voor de tweede keer in de finale van de FA Cup. De Londense ploeg verloor in 1990 in een replay van de finale, ook tegen Manchester United.

Van Gaal was trots op zijn eerste prijs met Manchester United. Hij zei na afloop van de wedstrijd:

“Het is een fantastisch succes, voor de club, voor de fans, maar ook voor mij als trainer. Ik heb nu in vier verschillende landen het bekertoernooi gewonnen en dat kunnen niet veel andere coaches mij nazeggen.”

Bayern pakt Duitse beker voor achttiende keer

In Duitsland won Bayern München later op de avond de Duitse beker: de DFB Pokal gewonnen. In de finale in Berlijn werd zaterdagavond grote rivaal Borussia Dortmund na een 0-0-eindstand verslagen op strafschoppen (4-3). Het is de achttiende keer dat de club uit München de beker mee naar huis neemt.

Vanaf elf meter was Bayern de betere. Neuer stopte een inzet van Sven Bender en Sokratis Papastathopoulos schoot naast namens Dortmund. Dat ook Joshua Kimmich belabberd inschoot, deerde Bayern niet. Douglas Costa schoot als laatste koel raak en zorgde zo voor een passend afscheidscadeau voor Pep Guardiola in Duitsland. De Bayern-trainer verkast komende zomer naar Manchester City.