Kruijswijk verovert roze leiderstrui in Giro

Colombiaan Esteban Chaves wint etappe. Kruijswijk tweede. Andrey Amador, die in het roze was gestart, verloor veel terrein.

Steven Kruijswijk wordt gehuldigd als nieuwe leider in de Ronde van Italië.
Steven Kruijswijk wordt gehuldigd als nieuwe leider in de Ronde van Italië. Luk Benies / AFP

Steven Kruijswijk heeft zaterdag de roze leiderstrui veroverd in de Ronde van Italië. De renner van LottoNL-Jumbo deed dat in de veertiende etappe, een zware bergrit van Alpago naar Corvara met onderweg zes hellingen.

De Colombiaan Esteban Chaves won de rit weliswaar - Kruijswijk eindigde als tweede -, maar die tweede plek was voor de Nederlander genoeg om de leiding in het algemeen klassement te pakken. Want de Costa-Ricaan Andrey Amador, die vanochtend in het roze was gestart, verloor veel terrein.

Kruijswijk achtste Nederlander ooit in het roze

Steven Kruijswijk is de achtste Nederlandse wielrenner ooit die de roze trui heeft weten te veroveren in de Ronde van Italië. Eerder deze ronde droeg Tom Dumoulin al zes dagen de leiderstrui. Dumoulin naderde daarmee Erik Breukink, die recordhouder is met acht roze truien. De andere Nederlandse dragers van de roze trui in het verleden zijn: Pieter Weening (vier dagen), Jean-Paul van Poppel, Jeroen Blijlevens (beiden twee dagen), Gerrit Voorting en Wim van Est.

De prestatie van Kruijswijk vormt een hoogtepunt in zijn carrière. In 2011 werd hij al wel eens achtste in het eindklassement van de Ronde van Italië en vorig jaar eindigde hij in dezelfde ronde zelfs op een zevende plek. Hij zei vandaag tegen persbureau ANP na afloop van de etappe:

“Ik wist dat deze rit me op het lijf geschreven was en voelde me goed. Ik kon aanvallen en kreeg een mooi groepje mee. Ik ging voor een goed klassement naar de Giro, maar dit had ik niet verwacht.”

Kruijswijk was niet eens van plan geweest de aanval in te zetten op de Passo Valparola, waar Nibali en vooral de Spanjaard Alejandro Valverde op achterstand werden gezet.

“Maar ik kon een aanval van Nibali zo makkelijk counteren dat ik besloot zelf maar aan te vallen.”

Kruijswijk heeft 41 seconden voorsprong op Nibali

De Colombiaan Esteban Chaves won de rit dus voor Kruijswijk. De Oostenrijker Georg Preidler van Giant-Alpecin werd derde, de Colombiaan Darwin Atapuma vierde. De Italiaan Vincenzo Nibali kwam op 37 seconden van de vier koplopers binnen en wordt daarmee de nummer twee in het algemeen klassement.

Kruijswijk, die ook zes bonificatieseconden veroverde, heeft een voorsprong van 41 seconden op Nibali. Chaves volgt op 1.32 minuten. De Spanjaard Alejandro Valverde heeft inmiddels al meer dan 3 minuten achterstand op Kruijswijk. Net als Amador moest ook de Luxemburger Bob Jungels, die voorafgaand aan de etappe tweede stond, veel terrein prijsgeven.

Zondag staat een klimtijdrit over ruim 10 kilometer op het programma. De Giro duurt nog een week.