OM beledigen mag niet, Erdogan wel

Christian Petermann, campagneleider van de partij van Jos van Rey (verdacht van omkoping, ronselen van stemmen, witwassen en schending ambtsgeheim) vergeleek in een tweet de officier van justitie met nazikampbeul Irma Grese. Het OM deed aangifte wegens belediging. Columnist Bas Heijne gaf vorige week zaterdag aan dat het (ook) hem goed lijkt dat er aangifte tegen Petermann is gedaan: je hoeft je niet alles te laten zeggen. Letterlijk. Waar houdt zijn criterium „je hoeft je niet alles te laten zeggen” op? Een jaar geleden werd een verdachte die zijn mening uitte vanwege een bord met de tekst ‘fuck de koning’ strafrechtelijk vervolgd, terwijl na protest uit de politiek de zaak werd geseponeerd.

Het is inmiddels ook normaal dat bijvoorbeeld een bevriend staatshoofd, zoals de Turkse president Erdogan, ‘zich alles moet laten zeggen’, om de woorden van Heijne te gebruiken. Sterker, de regering spreekt schande van het feit dat de Nederlands-Turkse journaliste Ebru Umar in Turkije is aangehouden en wordt vervolgd wegens belediging. De journaliste in kwestie moet alles, hoe beledigend ook, kunnen zeggen in het kader van onze vrijheid van meningsuiting, aldus de regering.

Laat in dat geval ook Petermann zijn mening mogen uiten, hoe ongelukkig ook. Zonder strafrechtelijke vervolging namens de staat. Ook hij heeft immers recht op zijn mening, met onze ruime maat ten aanzien van belediging. Er kan met de vrijheid van meningsuiting en het beledigen van staatshoofden of ambtenaren immers nimmer met twee maten gemeten worden.

, advocaat