Opinie

Hogeschoolsatire

Youp van ’t Hek

Youp

„Neem nou Sylvana”, mokte de intens verdrietige FC Twente-supporter, „zij degradeert gewoon zichzelf door met een paar van die domme Erdoganzen in zee te gaan en het oppakken van die Ebru Umar te begrijpen. Dat is een bewuste keuze, maar ons cluppie wordt gedwongen teruggezet naar de Sahara van het Betaalde Voetbal. Als straf. Omdat we ons hebben laten besturen door twee plaatselijke megalomane Blattertjes.

Volgend jaar mogen we op vrijdagavond uit naar Oss en worden de spelers na afloop geïnterviewd door Hans Kraay junior. Dat is nog de grootste straf. En dat wordt dan weer uitgezonden bij SBS of op een of andere waxinezender van Fox Sports. Hoe diep kan je zinken? En Grolsch is ook al in Japanse handen!

Ik kwam die Sylvana trouwens net tegen op de Oude Markt. Achter haar liepen die twee Nederturken van DENK, dat na de volgende verkiezingen gewoon DACHT heet. Ze ging boerka’s passen en vroeg of ik een winkel wist waar ze die dingen verkochten. Ik zei dat ze daarvoor in de feestartikelenwinkel moest zijn. We zijn Tukkers! Op de afdeling Carnaval. Achterin de winkel. Naast de zwartepietenpakken! Kon ze niet om lachen.

Ze hoorde me trouwens niet eens. Ze was aan die twee handlangers van de dictator aan het uitleggen waarom ze deze zomer naar China op vakantie gaat. Volgens Sylvana een overzichtelijk land omdat je gewoon weet wat je wel en niet mag twitteren. App je iets wat het Chinese regime niet prettig vindt dan word je opgepakt. Dat soort duidelijkheid daar is ze gek op! En als haar reis naar China niet doorgaat, dan wil ze misschien wel naar Rusland. Daar zit namelijk Poetin, ook een leider waar ze dol op is. Een duidelijke man, vaderlandslievend. Hij houdt van zijn volk en zijn sporters. Hij helpt de atleten op alle mogelijke manieren om medailles te halen. En die Maduro van Venezuela vond ze ook een democraat in hart en nieren. Ik zou zo cabaretier kunnen worden en dan de hele dag dit soort geitenneukersongein via de VARA lozen. Volgens die Matthijs van Nieuwkerk betalen die socialisten redelijk tot goed.”

Hier moest de supporter zelf smakelijk om lachen en vervolgde: „Hoewel? Bij die rooien gebeurt ook wel eens iets goeds. Afgelopen maandag, tweede Pinksterdag om precies te zijn, heb ik eindelijk weer eens een echte cabaretière op de buis gezien. Satire van de bovenste plank. Een zekere Halina speelde een zogenaamde OK-vrouw. Ongewenst kinderloos. Hilarisch. Sterker dan Koot & Bie in hun beste dagen. Ze speelde in een fantastische nepdocumentaire. Ik kreeg tijdens het kijken heimwee naar zowel Jiskefet als Arjan Ederveen. Halina parodieerde op perfecte wijze een doorgeslagen actreutel 2.0, die alleen maar acteerde of aan de meest stompzinnige rubrieken in damesbladen en televisieprogramma’s meedeed. En ze had dus een zogenaamd probleem: ze was nu 40 en wilde eigenlijk wel een kindje. Daar moest ze echter voor neuken en daar had ze door haar prachtige carrière geen tijd voor. Ze had niet eens tijd om een goeie stier te zoeken. Druk, druk, druk. Het eerste gaatje in haar agenda was op 11 juni 2019 tussen vier en half vijf. Die Halina speelde deze treurneus ronduit briljant.

De wereld van de BN’ers werd ook nog prachtig voor lul gezet. Zo vierde ze haar veertigste verjaardag met zogenaamde vriendinnen en die deden of ze twaalf was geworden. En daar was zij dan weer door ontroerd. Ook dat speelde ze glorieus. Net als het gesprek bij een of andere gemacrameede therapeute van wie ze een brief aan haar nog niet verwekte kind moest schrijven. Zelden zag ik een polderster zo geestig geparodieerd. Helemaal toen ze met een taxi werd opgehaald bij een geitenboerderij waar ze met wat kinderen had gespeeld en uit het raam van de wegrijdende auto iets riep over quality time. Ik keek het programma met mijn demente tante uit Glanerbrug en die dacht dat het allemaal echt was. Die had niet door dat het hogeschoolsatire was. Dan maakte het ook wel weer lollig. Mijn tante wist niet beter dan dat het een serieus probleem was. Bij de aftiteling was de conclusie van mijn tante overduidelijk: Dat mokkel moest geen kinderen nemen. En dat zei ze namens dat nog niet verwekte kind. Nee dat moest Sylvana niet doen!”