Goud mannen estafetteploeg op 4×200 meter vrije slag

De Nederlandse estafetteploeg bij de mannen haalde verrassend goud op de 4×200 meter vrije slag.

Het mannen estafetteteam 4x200m bestaande uit Kyle Stolk, Maarten Brzoskowski, Sebastiaan Verschuren en Dion Dreesens, met hun gouden plak.
Het mannen estafetteteam 4x200m bestaande uit Kyle Stolk, Maarten Brzoskowski, Sebastiaan Verschuren en Dion Dreesens, met hun gouden plak. Olaf Kraak / ANP

De Nederlandse estafetteploeg bij de mannen haalde zaterdag verrassend goud op de 4×200 meter vrije slag bij de EK langebaan in Londen. Het kwartet Maarten Brzoskowski, Dion Dreesens, Kyle Stolk en Sebastiaan Verschuren liet in een zeer spannende finale de teams van België en Italië achter zich.

Het is voor het eerst dat Nederland op dit nummer de Europese titel behaalt. De tijd van de 7.07,82 betekent bovendien een nationaal record.

Heemskerk loopt goud net mis op 200 meter vrije slag

Femke Heemskerk behaalden eerder op de middag zilver op de 200 meter vrije slag. De 28-jarige zwemster lag vrijwel de gehele race op een gouden koers, maar werd letterlijk in de laatste slag nog ingehaald door Federica Pellegrini. Het verschil tussen Heemskerk (1.55,97) en Pellegrini (1.55,93) was slechts 0,04 seconde.

Voor de Italiaanse betekende het op dit nummer al de vierde Europese titel op rij. Heemskerk, die nog nooit individueel goud haalde op een groot titeltoernooi op de langebaan, was niet eerder zo dicht bij een gouden plak. De zwemster uit Roelofarendsveen, die sinds ruim een half jaar in Narbonne traint bij de Franse coach Philippe Lucas, was zwaar teleurgesteld over haar zilveren medaille.

“Ik heb het zo goed gedaan in de finale, en dan kom je vierhonderdste tekort. Ik baal nu even heel erg, maar ik moet niet vergeten dat ik hier echt heel goed heb gezwommen op de EK. Vlak voor de start scheurde ik uit mijn pak, maar het deed me niks. Het gaat hartstikke goed, maar het is zo fijn als je jezelf beloont met goud. Ik had er echt heel veel vertrouwen in. Ik wist precies wat ik wilde doen. Dan is een verschil van vierhonderdste zó klote. Maar ongeacht het resultaat, dit moet me veel vertrouwen geven richting Rio. Alleen voelt dat nu nog even niet zo.”

Heemskerk won eerder met de estafetteploegen twee medailles op de EK in het Aquatics Centre in Londen: goud op de 4×100 meter vrije slag en brons op de 4×200 meter vrije slag. Op de individuele 100 meter haalde ze bovendien brons, achter Sarah Sjöström en Ranomi Kromowidjojo.

Kromowidjojo plaatst zich voor finale 50 meter vrije slag

Kromowidjojo plaatste zich zaterdagmiddag, zoals verwacht, eenvoudig voor de finale van de 50 meter vrije slag. De olympisch kampioene van Londen (2012) legde het kortste zwemnummer af in 24,37 seconden, maar was daarmee niet de snelste in de halve finales. Haar Britse concurrente Francesca Halsall (24,21) was haar net iets te snel af.

Kim Busch wist de finale niet te bereiken. De pas 17-jarige Nederlandse eindigde als negende. Alleen de beste acht zwemsters gaan door naar de finale. De finale van de 50 meter vrij wordt zondagmiddag gehouden, op de slotdag van het toernooi in Londen.