Paddotrip kan patiënten met ernstige depressie helpen

Mensen met een moeilijk te behandelen flinke depressie kunnen opknappen door hallucinerende paddo’s te gebruiken. Dat suggereert de uitkomst van een klein experiment met 12 patiënten. Zij kregen, met een week tussentijd, twee keer een dosis psilocybine, de actieve stof in paddo’s. Na die week hadden acht patiënten geen depressie meer. Na drie maanden waren er nog vijf ziektevrij. Bij de anderen was de depressie milder dan voor het paddogebruik.

Het onderzoek, gepubliceerd in The Lancet Psychiatry (17 mei, online) was bedoeld om de veiligheid en mogelijkheid van psilocybine te onderzoeken. Het effect was mooi meegenomen, maar er valt van alles op af te dingen. „Veelbelovend, maar niet overtuigend”, noemt een commentator in The Lancet Psychiatry het. Maar iedereen vindt dat er meer onderzoek moet komen.

Hardnekkige depressies zijn een groot probleem. Naar schatting van 20 procent van de depressiepatiënten is op geen enkele manier te helpen met psychotherapie, medicatie of elektroshock (ECT).

Paddo’s staan in een kwaad daglicht. In 2005 werden ze in het Verenigd Koninkrijk verboden, omdat ze schade zouden kunnen veroorzaken, vooral bij mensen met psychische problemen. Ook in Nederland zijn de stoffen psilocybine en psilocine verboden. Dat maakt het opzetten van onderzoek moeilijk.

Onderzoeker Robin Cahart-Harris (Imperial College in Londen) weerspreekt het gevaar met medische literatuur uit de laatste jaren. Er is een duidelijk idee over de werking van paddo’s. Ze zouden een „een diepe, spiritueel betekenisvolle ervaring geven die blijvende winst oplevert”, schrijft de commentator.

Sinds 2008 is in Nederland de verkoop van alle paddo’s, vers of gedroogd, verboden. Zelf kweken mag ook niet, maar het Puntig Kaalkopje groeit in Nederland in het wild en de overheid doet daar niets tegen.

    • Wim Köhler