Terreurverdachte zwijgt bij eerste verhoor

Terreurverdachte Salah Abdeslam heeft tijdens zijn eerste verhoor voor Franse onderzoeksrechters vrijdag niets gezegd. Terwijl hij eerder bij zijn uitlevering door België op 27 april had laten weten met justitie te zullen meewerken, zei hij volgens het Franse terreurparket dat hij „nog niet” op vragen kon antwoorden. De 26-jarige Fransman, vermoedelijk het laatste nog levende lid van de terreurgroep die in november vorig jaar toesloeg met terroristische acties in Parijs en omgeving, heeft niet uitgelegd waarom hij zich op zijn zwijgrecht beriep. Zijn advocaat Frank Berton deed dat later wel. Volgens de raadsman heeft de radiostilte te maken met de 24-uurs videobewaking waaraan zijn cliënt op verzoek van het Franse ministerie van Justitie in zijn cel onderworpen is. De bewaking moet voorkomen dat hij zelfmoord pleegt, maar is volgens Berton „hinderlijk” en „illegaal”. Abdeslam, die in het Belgische verhoor zijn rol bij de aanslagen minimaliseerde, neemt volgens Berton later het woord. „Hij heeft de regie over dat moment.” (NRC)