Film van regisseur Dudok de Wit wint prijs in Cannes

De mondiale filmpers loopt weg met woordeloze animatiefilm The Red Turtle.

Michael Dudok de Wit.
Michael Dudok de Wit. Loic Venance / AFP

De film The Red Turtle van de Nederlandse regisseur Michael Dudok de Wit is zaterdagavond in de prijzen gevallen op het festival van Cannes. De woordenloze animatiefilm over een man die strandt op een onbewoond eiland won de Speciale Juryprijs van het programma-onderdeel Un Certain Regard, meldt entertainmentdienst BuzzE.

Michael Dudok de Wit werkte bijna tien jaar aan de film, die hij maakte met de grote Japanse animatieproducent Ghibli. The Red Turtle is vanaf 7 juli in de Nederlandse bioscopen te zien.

The Red Turtle is een levensfabel over een drenkeling die na een adembenemend geanimeerde storm aanspoelt op een eiland. Er is water en voedsel in overvloed, maar hij wordt gek van eenzaamheid. Een enorme rode schildpad saboteert evenwel al zijn vluchtpogingen op een bamboevlot. De schipbreukeling is niet de enige die eenzaam is.

Film te fijnzinnig voor een blockbuster

NRC-verslaggever Coen van Zwol schreef in de krant van vrijdag over de film:

Fantastisch, de première van zijn speelfilmdebuut The Red Turtle in het Palais des Festivals, een woordloze, prachtig gestileerde Robinson Crusoe-animatie van tachtig minuten. „Ik kreeg zoveel complimenten. Niet van die vlakke, maar hele enthousiaste”, zegt de Nederlandse animator Michaël Dudok de Wit de volgende ochtend. Zijn film is te fijnzinnig voor een blockbuster. „Misschien maakt hij zelfs verlies.” Maar een beter lanceerplatform dan Cannes kon hij zich niet wensen. „De trailer van The Red Turtle is al meer dan een miljoen keer bekeken!”

Mondiale filmpers loopt weg met film

De mondiale filmpers loopt weg met de film van Dudok de Wit schreef Van Zwol ook:

Een fabel zo eenvoudig en puur dat je het gevoel hebt dat hij al honderden jaren bestaat”, zucht Variety. “Een zwijgzaam klein meesterwerk”, stelt website Indiewire. The Hollywood Reporter, die wel wat aanmerkt op het uitgebeende plot en de emotionele muziekscore, concludeert: “Maar het punt is: verzet je niet, go with the flow.”

Dudok de Wit won vijftien jaar geleden een Oscar voor zijn korte animatiefilm Vader en dochter.