FC Utrecht beschikt niet over Europese licentie

Zelfs als Utrecht de play-offfinale wint, is niet duidelijk of de club naar Europa mag.

FC Utrecht-speler bedanken een lege Bunnik-tribune na een overwinning op Ajax in de Eredivisie.
FC Utrecht-speler bedanken een lege Bunnik-tribune na een overwinning op Ajax in de Eredivisie. Foto Olaf Kraak / ANP

Zondag neemt FC Utrecht het in de finale van de play-offs op tegen Heracles Almelo voor een ticket voor de Europa League. Maar nu blijkt dat de club uit de Domstad geen Europese licentie heeft gekregen voor het seizoen 2016-2017. Dat meldt De Telegraaf zaterdag.

FC Utrecht kreeg de licentie niet op advies van de KNVB-licentiecommissie. De twee partijen liggen met elkaar overhoop. Bij het indienen van de licentieaanvraag ontbrak één onderdeel, dat volgens de KNVB van cruciaal belang was. Dit heeft volgens De Telegraaf geleid tot een “knetterende ruzie”.

Beroepsprocedure

Volgens FC Utrecht is er onduidelijkheid ontstaan over vergoedingssommen van enkele spelers aan vroegere clubs, waarmee een bedrag is gemoeid van € 37.250. Na het weekend dient een beroepsprocedure. De KNVB zei ongeacht de uitslag hiervan vijf clubs te zullen inschrijven voor Europees voetbal.

Als Heracles zondag de finale wint, heeft de ploeg uit Almelo een ticket voor Europees voetbal in de zak. Maar mochten de Utrechters winnen of 0-0 spelen, dan is het afhankelijk van de uitslag van de beroepsprocedure welke vijfde Nederlandse ploeg wordt ingeschreven bij de UEFA.