Een grofgebekte hoogheid in de boekenkast

Sander van de Pavert maakt dit jaar het Luistergeschenk. Natuurlijk zal het gaan over Koning Willy, die we kennen van zijn Lucky TV-filmpjes.

Foto ANP / Marco de Swart

Alsof hij definitief door de literaire wereld wordt omarmd, zo omschrijft Sander van de Pavert de opdracht van het CPNB om het Luistergeschenk te maken voor de Week van het Luisterboek (23 t/m 29 mei). „Tot nu toe was mijn contact met de literaire wereld beperkt tot een complimentje over mijn uiterlijk dat ik van Connie Palmen kreeg op een literaire avond in De Rode Hoed.” Als een echte verrassing kwam de opdracht voor hem overigens niet: „Mijn werk had altijd al literaire kwaliteiten, maar nu wordt het ook erkend.”

Schrijvers als Hugo Borst, Renate Dorrestein en Leo Blokhuis gingen de maker van de komische Lucky TV-filmpjes voor als makers van het Luistergeschenk. Zij lazen voor uit eigen werk. Bij gebrek aan een zelfgeschreven boek maakte Van de Pavert een hoorspel over Koning Willy, de karikatuur van een grove Hagenees die Van de Pavert maakte van koning Willem-Alexander, die in zijn boekenkast zomaar wat boeken uit de kast trekt.

Van de Pavert ging aan de slag, zonder op voorhand ook maar iets op te schrijven: „Ik werk nooit met een script voor de filmpjes, ik probeer gewoon wat uit en wat werkt laat ik staan.”

Grofgebekte hoogheid

In de boekenkast van de grofgebekte hoogheid staan onder andere Mijn droom voor ons land, het geschenk dat de koning kreeg bij zijn inhuldiging („Niet eens ingekeken”) en Harry Mulisch’ De ontdekking van de hemel („Onno had een klein rood kraanwagentje”). Meligheid alom, met een gniffelende en van tijd tot tijd schaterende Máxima op de achtergrond. Net als op televisie. Waarom Willy altijd de hoofdrol speelt? „Voor Willy hoef ik weinig moeite te doen om me in te leven, Máxima vind ik veel moeilijker.”

Straks een koning Willy-speelfilm?

Moeite om zonder richtinggevend videomateriaal te werken had Van de Pavert niet: „Het werkt juist wel bevrijdend: je hoeft je helemaal niet aan het beeld te houden. Je kunt ze van alles in de mond leggen.” Die vrijheid ervaart hij eigenlijk ook bij de filmpjes die hij maakt: „Als je van een bezoekje van Willem Alexander aan één of ander verzorgingstehuis ergens in Nederland twee uur aan filmmateriaal verzamelt dan is dat mooie compacte verhaal er ook niet meer. Dan bouw ik dat ook weer helemaal vanaf de grond aan op.”

Het luisterboek, vierentwintig minuten lang, is opgedeeld in korte fragmenten van twee of hooguit drie minuten, net als op tv. Die opzet zorgt ervoor dat de korte, snedige vorm van de televisiefragmenten behouden blijft. „Dit werkt gewoon het beste in korte items”, aldus Van de Pavert. „Als je die opzet herhaalt, kun je ook iets langers maken.” Zou een Koning Willy-speelfilm een optie zijn? „Op korte termijn niet, maar ik sluit het zeker niet uit.”

Beluister hier het Luistergeschenk: