Dodental van rellen vrijdag in Bagdad naar vier

Ook vielen er negentig gewonden bij de bestorming van Groene Zone in Irakese hoofdstad. Oppositie spreekt van ‘excessief geweld’.

Een van de gisteren in Bagdad omgekomen demonstranten wordt begraven.
Een van de gisteren in Bagdad omgekomen demonstranten wordt begraven. AP / Karim Kadim

Bij de rellen in de Irakese hoofdstad Bagdad vrijdag zijn, volgens bronnen bij ziekenhuizen en het centrale mortuarium in de stad, zeker vier doden en negentig gewonden gevallen. Dat meldt persbureau Reuters. Het gaat daarbij in alle gevallen om schotwonden.

Demonstranten bestormden vrijdag de streng beveiligde Groene Zone in Bagdad, het gebied waar veel overheidsgebouwen en ambassades staan. Veiligheidsdiensten gebruikten traangas en waterkanonnen in hun poging de demonstranten tegen te houden, maar schoten ook met scherp.

Al maandenlang demonstraties tegen corruptie

Demonstranten die loyaal zijn aan de invloedrijke geestelijke Moqtada al-Sadr vielen de kantoren van de Irakese president, premier en het parlement binnen. Bij de bestorming schreeuwden ze:

“Oh leger, het land is gewond! Kies niet de kant van de corrupten!”

De shi’itische geestelijke Moqtada Al-Sadr steunt de demonstranten, zo liet hij vrijdag al weten in een verklaring. Hij veroordeelt het optreden van de Irakese veiligheidsdiensten.

Al maandenlang demonstreren aanhangers van Al-Sadr tegen corruptie in Irak. Al-Sadr, die tien jaar geleden met zijn ‘Leger van de Mahdi’ vocht tegen de Amerikaanse bezetting, zette de Irakese regering onder druk om hervormingen door te voeren. Eind april bestormden zijn aanhangers ook al de Groene Zone. Ze eisten toen dat premier Haider al-Abadi een aantal corrupte ministers zou vervangen door technocraten.

‘Excessief geweld’

Jaafar al-Moussawi, tweede man binnen Al-Sadr’s politieke beweging, veroordeelde vandaag opnieuw het gebruik van “excessief geweld” door de overheidstroepen. Hij zei in een verklaring:

“Met scherp schieten op vreedzame demonstraten is volstrekt onaanvaardbaar. Het versterkt het bewijs dat wat een legitieme overheid zou moeten zijn, is veranderd in een onderdrukkende overheid.”

Premier Al-Abadi veroordeelde op zijn beurt de bestorming van de Groene Zone en waarschuwde voor chaos. Hij stelde dat zijn veiligheidsdiensten er alles aan moeten blijven doen om islamitische militanten het hoofd te beiden.