Dino ramde flink met stekelschild

In Amerika is een stekelige dino ontdekt. De stekelkop was een fantastisch wapen om andere dino’s mee te rammen.

Hoeveel stekels heb je nodig als dino? Eentje op je neus is handig, om in andere dino’s te prikken. En twee boven je ogen, om je gezicht te beschermen. En dan nog een mooie krans van stekels rondom je kam. Ja, dat moet genoeg zijn.

In Amerika hebben paleontologen (bottenzoekers) precies zo’n stekeldino gevonden. Ze hebben het beest Spiclypeus genoemd. Wat een naam. Je spreekt het uit als spik-lie-pee-us en het betekent stekelschild. Gelukkig heeft de dino ook een bijnaam: Judith, omdat het fossiel bij de Judith-rivier gevonden is.

Judith leefde 76 miljoen jaar geleden. Het was een planteneter met een papegaaienbek en een enorme kartelkam. De kop van Judith was 1,6 meter lang. Dat is zo lang als je fiets.

Wetenschappers kunnen zien dat Judith flink gevochten heeft. In de schouder en in de kam is het bot op sommige plekken zwak. Waarschijnlijk is Judith door een andere stekelschild geramd. Daarna heeft Judith nog 10 jaar geleefd.

De botten van Judith lagen op een oude riviervlakte. Wat was er met de dino gebeurd? Er zijn Tyrannosaurustanden in de buurt gevonden. Tyrannosaurus ken je natuurlijk, dat is die grote vleeseter met tanden zo groot als messen. En op de ribben en botten van Judith staan krassen van tanden. Je raadt het al, Judith is opgepeuzeld... Na een overstroming raakte Judith bedekt met rivierzand en klei. Zielig voor Judith, maar fijn voor ons. Zo bleven haar botten goed bewaard.