Turks parlement schrapt eigen onschendbaarheid

Het Turkse parlement heeft vrijdag ingestemd met een grondwetswijziging waarmee volksvertegenwoordigers hun onschendbaarheid verliezen. Het besluit maakt de weg vrij voor berechting van met name parlementariërs van de Democratische Partij van de Volkeren (HDP), die is voortgekomen uit de Koerdische beweging. Het besluit zet de verhoudingen in Turkije nog verder op scherp. Afgelopen zomer kwam een einde aan een wapenstilstand tussen de Koerdische guerrillagroep PKK en het Turkse leger. Sindsdien wordt met name in het zuidoosten van het land zwaar gevochten. President Erdogan zal de wet naar verwachting snel ratificeren. Hij heeft zelf aangedrongen op vervolging van HDP-parlementariërs. Hij beschuldigt hen ervan de PKK te dienen en dus medeplichtig te zijn aan terrorisme. Tegen 50 van de 59 HDP-parlementariërs is door het parlement onderzoek ingesteld naar uitspraken buiten het parlement waaruit waardering voor de PKK zou blijken of zou worden aangezet tot geweld. (ANP)