De Keuze van NRC

Een selectie uit het cultuuraanbod

Nice guys

The Nice Guys. Regie: Shane Black. Met:Russell Crowe, Ryan Gosling.

De ‘buddy movie’ heeft zo zijn regels, en scenarist Shane Black schreef ze. In 1987 debuteerde hij met het script voor Lethal Weapon. Logisch dus dat Black, inmiddels topregisseur, The Nice Guys situeert in 1977. Mannetjesputter Jackson (Crowe) breekt de arm van clown Holland (Gosling) bij kennismaking: ook aangenaam. Al snel verenigt de dood van pornoster Misty Mountains en de verdwijning van actievoerder Amelia het duo. Honderd procent formule, maar zo fijn gekalibreerd blijkt die zowaar nog te werken. Blacks hang naar melodrama is vervangen door cynisme: The Nice Guys put verdacht veel pret uit het terloops vermoorden van voorbijgangers. Fout, en erg leuk.

Jenny Arean

Kleinkunst

Jenny Arean is gespecialiseerd in Nederlandse liedjes op hoog niveau, vaak op haar initiatief geschreven door de besten die er op dat gebied bestaan – Ivo de Wijs, George Groot, Jurrian van Dongen en Jan Boerstoel. Ze treedt nu op samen met Martijn Brouwers, in een voorstelling stijlvol gemonteerd door regisseur Ruut Weissman en stuwend begeleid door Marc-Peter van Dijk, Reyer Zwart en Peter van Os.

●●●●○

Lutz Seiler

Lezen

Lutz Seiler schreef een zinderende debuutroman over de nadagen van de DDR, beleefd op het eiland Hiddensee. Kruso is een eigentijdse versie van Der Zauberberg. Ook Seiler schildert een kleine, besloten gemeenschap van merkwaardige individuen die zich hebben afgezonderd van de moderne wereld, omdat ze die niet meer aankunnen.

●●●●○

Albert Marquet

Expositie

De weldadige schilderijen van Albert Marquet zijn nog de hele zomer te zien op een retrospectief in het Musée d’Art Moderne in Parijs. Hij maakte zorgeloos, kalm werk, naïef en intelligent tegelijk. Hoogtepunt op de tentoonstelling is een voor Marquets doen tamelijk leeg zeegezicht, Le Pyla uit 1935. Met alle kleuren van de regenboog heeft hij overtuigend blauw water gemaakt, van ondiep naar diep, in de zon en in de schaduw van wolken. Een woest aantrekkelijk beeld. Het is geluk in verf.

●●●●○

Michael John Whelan

Expositie

Een soort Ark van Noach is het: de Svalbard Global Seed Vault op Spitsbergen waar honderdduizenden zaden van over de hele wereld ingevroren bewaard worden. Het is op dit Arctische eiland dat de Ierse kunstenaar Michael John Whelan foto’s en video’s heeft gemaakt die niet alleen wonderlijk mooi zijn, maar ook belangrijke vragen stellen over onze toekomst.

●●●●○